Категорія
Новини
Дата

«Росатом» міг допомагати військовій промисловості РФ, імпортуючи технології та компоненти – WP

2 хв читання

Російська держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива, пише The Washington Post. Україна закликає запровадити санкції проти компанії.

Ключові факти

  • У листі начальника відомства «Росатому» від жовтня 2022 року, отриманого українською розвідкою, йдеться про зустріч Міноборони РФ та представників оборонно-промислового комплексу. У ньому державна атомна компанія пропонує постачати товари російським військовим частинам і російським виробникам зброї, які перебувають під санкціями.
  • Серед виробників зброї – «Алмаз-Антей» – виробник ракетних систем; НВК «Техмаш» – виробник некерованих авіабомб та систем залпового вогню; «Високоточні комплекси», що виробляють ракети «Іскандер»; «Сплав», що виробляє ракетні установки «Ураган», які стріляють касетними бомбами; державний авіаційний конгломерат та кілька російських виробників бронетранспортерів і танків. 
  • Документи свідчать, що серед матеріалів, які дочірні підприємства «Росатому» запропонували надати російській оборонній промисловості, є оксид алюмінію, життєво важливий компонент ракетного палива. Інші товари включають: літій-іонні батареї для живлення танків, систем протиракетної оборони та іншого озброєння; технологію 3D-друку; хімічні сполуки, що застосовуються в авіаційній та ракетній техніці.
  • «Ми закликаємо всі держави припинити будь-яку ядерну співпрацю з Росією, не вступати в будь-які нові спільні проєкти з Росією в цій галузі та запровадити персональні санкції щодо ключових посадових осіб і співробітників «Росатому», які втручалися в ядерну систему України», – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Він додав, що «ядерна співпраця із сьогоднішньою Росією не лише аморальна, оскільки вона спонсорує воєнні злочини Росії в Україні, а й небезпечна».

Контекст

Досі компанія уникала санкцій, частково – внаслідок побоювань щодо потенційних економічних наслідків через її активну участь у цивільній атомній енергетиці по всьому світу, зокрема, у Західній Європі та США. Крім того, «Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану і 17% ринку реакторного палива.

«Росатом» довгий час позиціонував себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно компанія, до правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці з російських служб безпеки, тісно повʼязана з її військово-промисловим комплексом і навіть війною в Україні. Після вторгнення Росії в Україну минулого року співробітники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Москвою української Запорізької атомної електростанції.

У вересні 2022 року Кабінет Міністрів включив до переліку осіб, щодо яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), більше 700 фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із «Росатомом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні