Категорія
Новини
Дата

«Росатом» міг допомагати військовій промисловості РФ, імпортуючи технології та компоненти – WP

Російська держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива, пише The Washington Post. Україна закликає запровадити санкції проти компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У листі начальника відомства «Росатому» від жовтня 2022 року, отриманого українською розвідкою, йдеться про зустріч Міноборони РФ та представників оборонно-промислового комплексу. У ньому державна атомна компанія пропонує постачати товари російським військовим частинам і російським виробникам зброї, які перебувають під санкціями.
  • Серед виробників зброї – «Алмаз-Антей» – виробник ракетних систем; НВК «Техмаш» – виробник некерованих авіабомб та систем залпового вогню; «Високоточні комплекси», що виробляють ракети «Іскандер»; «Сплав», що виробляє ракетні установки «Ураган», які стріляють касетними бомбами; державний авіаційний конгломерат та кілька російських виробників бронетранспортерів і танків. 
  • Документи свідчать, що серед матеріалів, які дочірні підприємства «Росатому» запропонували надати російській оборонній промисловості, є оксид алюмінію, життєво важливий компонент ракетного палива. Інші товари включають: літій-іонні батареї для живлення танків, систем протиракетної оборони та іншого озброєння; технологію 3D-друку; хімічні сполуки, що застосовуються в авіаційній та ракетній техніці.
  • «Ми закликаємо всі держави припинити будь-яку ядерну співпрацю з Росією, не вступати в будь-які нові спільні проєкти з Росією в цій галузі та запровадити персональні санкції щодо ключових посадових осіб і співробітників «Росатому», які втручалися в ядерну систему України», – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Він додав, що «ядерна співпраця із сьогоднішньою Росією не лише аморальна, оскільки вона спонсорує воєнні злочини Росії в Україні, а й небезпечна».

Контекст

Досі компанія уникала санкцій, частково – внаслідок побоювань щодо потенційних економічних наслідків через її активну участь у цивільній атомній енергетиці по всьому світу, зокрема, у Західній Європі та США. Крім того, «Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану і 17% ринку реакторного палива.

«Росатом» довгий час позиціонував себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно компанія, до правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці з російських служб безпеки, тісно повʼязана з її військово-промисловим комплексом і навіть війною в Україні. Після вторгнення Росії в Україну минулого року співробітники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Москвою української Запорізької атомної електростанції.

У вересні 2022 року Кабінет Міністрів включив до переліку осіб, щодо яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), більше 700 фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із «Росатомом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні