Категорія
Новини
Дата

Росія вирішила виплатити $117 млн за борговими зобовʼязаннями зі своїх заморожених активів

1 хв читання

Росія вирішила направити $117 млн на виплати за борговими зобовʼязаннями зі своїх активів, які були заморожені через санкції після її вторгнення в Україну. Про це пише CNN.

Ключові факти

  • Росія вирішила направити $117 млн на виплати за доларовими борговими зобовʼязаннями зі своїх заморожених активів. Уряд має почати процес виплат 16 березня, пише видання.
  • Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що країна виконала свої зобов’язання перед кредиторами. Водночас можливість виконання Росією зобов’язань перед кредиторами в іноземній валюті від РФ не залежить, заявив Сілуанов державному виданню Russia Today, попередивши, що платіж може не пройти, якщо його заборонять США.
  • Якщо платіж буде заблоковано, Росія може спробувати здійснити переказ у рублях, що буде означати для країни неминучий дефолт.

Контекст

16 березня уряд РФ має почати процес виплат $117 млн за доларовими борговими зобовʼязаннями. 14 березня російський Мінфін видав наказ про виплату $117 млн, хоч валюту виплат не уточнили. Згідно з умовами фінансування цих облігацій, використання рублів для виплат не допускаєтсья.

Уряд запевняє, що всі борги будуть виплачуватися, але через санкції, які наклали через війну, робити це країна буде поки що в рублях. Неспроможність виконувати виплати або здійснення виплат у місцевій валюті, а не в доларах, запустять зворотний відлік до потенційної хвилі дефолтів кредитів у іноземній валюті на загальну суму $150 млрд, які взяли уряд і російські компанії, серед яких «Газпром», «Лукойл» і Сбербанк.

Якщо Росія не виконає ці боргові зобовʼязання, то технічно у неї є 30 днів пільгового періоду, тобто до 15 квітня в неї ще буде шанс розплатитися за ними.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні