Категорія
Новини
Дата

Російська «дочка» Google ініціює банкрутство. У неї 7,2 млрд руб. штрафу

Російська структура Google ТОВ «Гугл» планує звернутися до арбітражного суду із заявою про визнання банкрутства. Про це з посиланням на федресурс пише Комерсант.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Дочка» Google повідомила, що з 22 березня «передбачає власне банкрутство та неможливість виконання грошових зобовʼязань». На компанію за позовами Роскомнагляду наклали оборотний штраф на суму понад 7,2 млрд руб.
  • Сплатити штраф треба було до 19 березня. 1 травня російські пристави порушили справу про примусове стягнення заборгованості з компанії. У 2021 році вона отримала чистий збиток у 26 млрд руб.
  • Суд у грудні 2021 року призначив Google мінімальний розмір оборотного штрафу в розмірі 5% від річного виторгу за 2020 рік. Компанію визнали винною за повторне правопорушення, повʼязане з не видаленням інформації власником ресурсу в інтернеті.

Контекст

22 квітня Росія наклала на корпорацію черговий штраф у 11 млн руб. за те, що ІТ-гігант не видалив «фейки» про війну.

На початку березня Google доручив підрядникам, які працюють над перекладом тексту компанії для російського ринку, не називати війну в Україні війною і використовувати слова «надзвичайні обставини», повідомляв The Intercept. Компанія пояснила це турботою про працівників. Російським законом встановлюється кримінальна відповідальність за «публічне поширення під виглядом достовірних повідомлень явно неправдивої інформації, що містить дані про використання Збройних сил Російської Федерації».

Як раніше писав Bloomberg, Google не закрила свій російський офіс після вторгнення Росії в Україну, але почала таємно вивозити співробітників із країни.

Водночас у березні Google припинив продаж онлайн-реклами в Росії. Google – найбільший у світі продавець онлайн-реклами. У 2021 році виторг Google від реклами становив $209,49 млрд. Це близько 80% його виторгу. Прикрити продаж у Росії компанія вирішила вслід за конкурентами: Twitter Inc і Snap Inc. Інші сервіси компанії – «Пошук», «Карти» і YouTube – залишаються доступними в країні.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні