Категорія
Новини
Дата

Російський ВТБ показав майже $10 млрд збитків через рік після запровадження санкцій

1 хв читання

Чистий збиток російського ВТБ через рік після запровадження західних санкцій досяг майже 760 млрд руб. ($9,6 млрд) за російськими стандартами звітності. У 2021 році другий за величиною банк РФ отримав 186,3 млрд руб. прибутку. Втрати банку стали рекордними за всю історію, пише РБК.

Ключові факти

  • Річний збиток ВТБ за російськими стандартами звітності становив 756,8 млрд руб., збиток за міжнародними стандартами досяг 612,6 млрд руб. 
  • Збиток за міжнародними стандартами виявився нижчим, оскільки враховувався разовий дохід в 165 млрд руб. від приєднання банку «Открытие» у грудні 2022 року, пояснив заступник голови банку Дмитро Пʼянов. За його словами, без цього фактора «органічний збиток» становив би близько 777 млрд руб.
  • Керівництво ВТБ називає головними причинами збитків санкції, резерви, валютний курс і процентний ризик.
  • ВТБ був серед перших, хто зіткнувся з санкціями рік тому, і на той момент у Росії не діяли ліміти центробанку на зняття готівки, пояснив Пʼянов.
  • Менеджмент банку рекомендуватиме наглядовій раді відмовитися від виплат дивідендів за 2022 рік.
  • Після виходу звітності і новини щодо дивідендів акції банку обвалилися. На 17:00 5 квітня котирування ВТБ падали на 6,1%.

Контекст

Контрольний пакет акцій ВТБ належить «Росмайну» (60,93%). Серед акціонерів були Державний нафтовий фонд Азербайджану (2,95%), Qatar Holding LLC (2,35%), ще 3,2% НПФ «Открытие». Дані про акціонерів засекретили після запровадження санкцій.

ВТБ потрапив під блокуючі санкції США 24 лютого минулого року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

ВТБ мав інвестиційно-банківську операцію в Лондоні та роздрібний банк у Німеччині зі 160 000 клієнтів. Після санкцій та замороження активів західними країнами банк вирішив, що не може працювати за межами Росії. Крім того, з 12 березня банк відключили від міжнародної платіжної системи Swift.

ВТБ Європа мав понад €4 млрд депозитів для переважно німецьких роздрібних клієнтів, яких спокусила пропозиція банку про вищі за ринкові відсотки. У європейському напрямку банку працювало 230 співробітників у Франкфурті і ще 30 – в Австрії. ВТБ управляв також бізнесом з торгівлі сировиною в кантоні Цуґ (Швейцарія), де працювало 60 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд