Категорія
Новини
Дата

Російський ВТБ показав майже $10 млрд збитків через рік після запровадження санкцій

Чистий збиток російського ВТБ через рік після запровадження західних санкцій досяг майже 760 млрд руб. ($9,6 млрд) за російськими стандартами звітності. У 2021 році другий за величиною банк РФ отримав 186,3 млрд руб. прибутку. Втрати банку стали рекордними за всю історію, пише РБК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Річний збиток ВТБ за російськими стандартами звітності становив 756,8 млрд руб., збиток за міжнародними стандартами досяг 612,6 млрд руб. 
  • Збиток за міжнародними стандартами виявився нижчим, оскільки враховувався разовий дохід в 165 млрд руб. від приєднання банку «Открытие» у грудні 2022 року, пояснив заступник голови банку Дмитро Пʼянов. За його словами, без цього фактора «органічний збиток» становив би близько 777 млрд руб.
  • Керівництво ВТБ називає головними причинами збитків санкції, резерви, валютний курс і процентний ризик.
  • ВТБ був серед перших, хто зіткнувся з санкціями рік тому, і на той момент у Росії не діяли ліміти центробанку на зняття готівки, пояснив Пʼянов.
  • Менеджмент банку рекомендуватиме наглядовій раді відмовитися від виплат дивідендів за 2022 рік.
  • Після виходу звітності і новини щодо дивідендів акції банку обвалилися. На 17:00 5 квітня котирування ВТБ падали на 6,1%.

Контекст

Контрольний пакет акцій ВТБ належить «Росмайну» (60,93%). Серед акціонерів були Державний нафтовий фонд Азербайджану (2,95%), Qatar Holding LLC (2,35%), ще 3,2% НПФ «Открытие». Дані про акціонерів засекретили після запровадження санкцій.

ВТБ потрапив під блокуючі санкції США 24 лютого минулого року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

ВТБ мав інвестиційно-банківську операцію в Лондоні та роздрібний банк у Німеччині зі 160 000 клієнтів. Після санкцій та замороження активів західними країнами банк вирішив, що не може працювати за межами Росії. Крім того, з 12 березня банк відключили від міжнародної платіжної системи Swift.

ВТБ Європа мав понад €4 млрд депозитів для переважно німецьких роздрібних клієнтів, яких спокусила пропозиція банку про вищі за ринкові відсотки. У європейському напрямку банку працювало 230 співробітників у Франкфурті і ще 30 – в Австрії. ВТБ управляв також бізнесом з торгівлі сировиною в кантоні Цуґ (Швейцарія), де працювало 60 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні