Категорія
Новини
Дата

«Райффайзен» та «Альфа» не зачепить. НБУ й нардепи пояснили, навіщо Україна ввела санкції проти усієї фінсистеми РФ

Санкції, які Україна ввела проти усіх російських фінансових установ терміном на 50 років, не вплинуть на українських «дочок» міжнародних банків, що досі не вийшли з ринку РФ. Але Україна розраховує, що це рішення стимулюватиме ЄС, США та Велику Британію розширити свої санкційні списки на усі російські фінансові установи.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення про санкції, яке президент Володимир Зеленський подав на затвердження Верховної Ради 22 лютого, стосується усіх фінансових установ, що зареєстровані або мають місцезнаходження в Росії, уточнює перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.
  • На українському ринку працює низка банків, які мають спільні материнські структури з установами, що досі не вийшли з РФ. Це Сенс Банк (колишній Альфа-Банк Україна), австрійський Райффайзен Банк, угорський ОТП, американський «Сіті», Укрсиббанк («дочка» французської BNP Paribas), Правекс Банк («дочка» італійської Intesa Sanpaolo) та інші. Однак обмеження не стосуються українських «дочок» російських чи іноземних банків, що мають філії в РФ, зазначив Железняк.
  • «Це рішенння є закликом [до партнерів] вводити санкції щодо всіх банків, що працюють в РФ, починаючи з Центробанку», – сказав у коментарі Forbes голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев. Поки США, ЄС, Велика Британія, Канада та інші країни застосували блокуючі санкції, заборону на здійснення транзакцій та відключення від системи SWIFT лише до окремих банків і фінансових установ РФ.
  • Спільна позиція НБУ та Кабміну – повне блокування має стосуватися усіх банків і ключових інститутів ринку РФ, написав у Facebook голова Нацбанку Андрій Пишний. Він уточнив, що Україна хотіла б добитися санкцій проти усього російського фінансового сектору, «крім одного банку зі спеціальною ліцензією на обмежене коло операцій щодо непідсанкційних товарів».
  • «Рішення РНБО має стати прикладом, яким Україна апелюватиме до країн «санкційної коаліції», – додав Пишний. – Саме такої моделі санкційного підходу ми чекаємо від них».

Контекст

22 лютого президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт постанови про затвердження рішення РНБО про секторальні економічні санкції щодо російських банків та фінансових установ. Такі санкції запропонував Нацбанк. Діючий голова НБУ Андрій Пишний є членом РНБО за посадою та раніше входив до санкційної групи Макфола-Єрмака.

23 лютого парламент підтримав указ.

Раніше Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій на 10 років проти керівництва найбільших російських банків (загалом 333 фізособи). Цей документ також подовжив санкції проти ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС».

24 лютого очікувалось, що Європейський Союз запровадить 10-й пакет санкцій проти Росії. Новий пакет включає санкції проти чотирьох російських банків, зокрема Альфа-Банк, пише Politico. Проте посли ЄС на зустрічі у середу не змогли узгодити пакет, повідомив редактор «Радіо Свобода» в Європі Рікард Джозвяк у Twitter. 

На початку січня цього року стало відомо, що російські «дочки» Raiffeisen Bank International, Citibank, Credit Europe Bank та OTP Bank надають кредитні канікули мобілізованим росіянам нарівні з російськими банками. 

Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку на одинадцятому місяці війни. В НБУ повідомили, що неодноразово звертались та проводили зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський і страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні