Михайло Фрідман і Петро Авен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фрідман і Авен продають свої частки в російському Альфа-Банку за $2,3 млрд, щоб з них зняли санкції – FT

Михайло Фрідман і Петро Авен Фото Getty Images

Російські мільярдери й акціонери «Альфа-груп» Михайло Фрідман і Петро Авен готові позбутися своїх 45% непрямого володіння в Альфа-Банку в обмін на зняття санкцій. Про це пише Financial Times з посиланням на чотири джерела, знайомих з документами про угоду.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Давній бізнес-партнер мільярдерів Андрій Косогов, на якого не поширюються санкції, погодився купити частки Фрідмана та Авена за 178 млрд рублів ($2,3 млрд) у кіпрської материнської компанії.
  • «Вони хочуть зробити все можливе, щоб позбутися своїх російських активів, щоб санкції були зняті», – сказало одне із джерел видання.
  • Позбавлення головного російського активу не гарантує бізнесменам зняття санкцій, які ЄС має продовжити 15 березня.
  • На папері угода виглядає чудово, каже одне з джерел FT. За його словами, ні кіпрська компанія, ні сам Косогов не під санкціями. «Фрідман і Авен уникають санкцій, Косогов отримує банк, а в банку залишається єдиний російський акціонер», – зазначає співрозмовник.
  • Угоду планують закрити цієї весни. Проте її мають схвалити регулюючі органи, зокрема російський центробанк та податкові органи, складнощі з якими майже неминучі, зазначає видання. Не виключено, що також може знадобитися схвалення санкційних органів США та ЄС. 

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів.

Український уряд досі розглядає варіант із націоналізацією Сенс Банку. Однак для цього поки немає підстав, оскільки націоналізації має передувати визнання банку неплатоспроможним. Про це на початку грудня минулого року розповіли співрозмовники Forbes в одній із фінансових держструктур, що опікуватиметься націоналізацією, та посадовець, дотичний до Офісу президента.

На початку лютого стало відомо, що НБУ готує законодавчі зміни, які дозволять націоналізувати Сенс Банк (раніше Альфа-Банк), номінальними власниками якого залишаються російські Фрідман та Авен. Відповідне доручення дав голова НБУ Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні