Категорія
Новини
Дата

Перемовини між Україною та Росією: українська делегація повертається до столиці. Буде другий раунд

Перемовини між Україною та Росією: українська делегація повертається до столиці. Буде другий раунд

Українська та російська делегації провели перемовини у Гомелі, Білорусь. Після першого раунду українська та російська делегації їдуть до столиць для консультацій, говорить радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Основною метою зустрічі з російською делегацією було обговорення питання припинення вогню в Україні, говорить Подоляк.
  • Результат: сторони визначили пріоритетні теми, за якими намітили певні рішення. Жодної конкретики. «Сторони обговорили можливість найближчим часом провести й другий раунд переговорів. На ньому ці теми отримають конкретну практику розвитку», – каже Подоляк.
  • «Переговори важкі. Щоправда, вже без будь-яких обовʼязкових ультиматумів, – говорить Подоляк. – Російська сторона, на жаль, все ще вкрай необʼєктивно дивиться на запущені нею руйнівні процеси».

Перемовини вів не президент України Володимир Зеленський, а українська делегація. Склад делегації:

  • голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія;
  • міністр оборони Олексій Резніков;
  • радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк;
  • перший заступник глави делегації України в ТКГ Андрій Костін;
  • нардеп Рустем Умєров;
  • заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Цитата Зеленського перед перемовинами

«Скажу відверто, як завжди: я не дуже вірю у результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс».

Перемовини між Україною та Росією: українська делегація повертається до столиці. Буде другий раунд /Фото 1

Українська делегація на перемовинах. Фотографію зробили журналісти російської нивинної агенції ТАСС. На перемовинах є лише російські та білоруські журналісти. Але й їм російська деллегація заборонила вести онлайн трансляцію.

Контекст

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 лютого запропонував Зеленському зустрітися з російською делегацією на річці Припʼять, в місті Гомелі.

Умов перед перемовинами – жодних.

Мета України, за словами Зеленського, – територіальна цілісність. «Нашу позицію ви побачили на сто відсотків. Це – безумовний захист національної державності, – каже він. – Поки наші хлопці там – президент тут, голова Офісу тут, премʼєр тут, армія тут, головнокомандувач тут. Ми всі будемо боронити нашу державу, наші кордони».

Того ж 27 лютого, до дзвінка від Лукашенка, Зеленський вже звертався до Білорусі, у якій вчора проходив референдум щодо поправки до Конституції Білорусі. На голосування винесли питання про відмову країни від статусу без’ядерної держави і юридичний імунітет проти всіх його злочинів.

Білорусь приєдналася до війни Росії проти України, 24 лютого повідомив пресцентр Держприкордонслужби України. У перший день війни російські війська атакували ділянки українського кордону, який межує з РФ та Білоруссю. Вони атакували українських прикордонників та пункти пропуску із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні