Категорія
Новини
Дата

Саміт ЄС підтримав європерспективи України. Згадок про «пришвидшену процедуру» у рішенні немає

Неформальне засідання Європейської ради ухвалило декларацію, що містить компромісне визнання перспективи членства України в Європейський Союз, пише ЄП з посиланням на рішення саміту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У четвер у Версалі відбувся екстрений саміт ЄС, присвячений питанням російської агресії проти України. Утім одним з найбільш спірних положень, що обговорювалися на ньому стало питання щодо прагнення України вступити до ЄС. Дискусія за закритими дверима щодо цього тривала 5 годин.
  • Ухвалене рішення щодо європерспективи звучить наступним чином: «Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію… 
  • Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку вже відтепер ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини».
  • У рішенні немає посилань на статтю 49 Договору ЄС щодо процедури приєднання, а також немає ані позитивних, ані негативних згадок про «пришвидшену процедуру», вступу якої прагнула Україні.
  • Президент Литви Гітанас Науседа лишився задоволений рішенням саміту ЄС щодо європерспективи України.

Ключова цитата

«Історична ніч у Версалі. Після пʼяти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес почався. Тепер ми і українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її раді в ЄС», — заявив Гітанас Науседа.

Контекст

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. Зеленський заявляв, що ініціював приєднання України до ЄС за спеціальною процедурою.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте не бачить можливості швидкого приєднання України до ЄС. Такої прискореної процедури вступу не існує, заявив він напередодні саміту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні