САП і НАБУ відкрили справу проти голови АМКУ Кириленка за «незаконне збагачення» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

САП і НАБУ відкрили справу проти голови АМКУ Кириленка за «незаконне збагачення»

Getty Images

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 22 березня розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації». Про це повідомила пресслужба САП у відповідь на запит «Радіо Свобода».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кримінальне провадження відкрито наступного дня після виходу матеріалу «Схем» («Радіо Свобода»), в якому журналісти виявили, що родина Кириленка у 2020–2023 роки придбала нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 млн грн.
  • Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 кв. м офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини. 
  • Журналісти з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, аби придбати все це коштовне майно. При цьому посадовець не вказував у декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

Контекст

Призначення головою АМКУ Павла Кириленка у вересні 2023 року стало несподіванкою для депутатів, бізнесу та навіть для нього самого. Понад 10 років Кириленко будував карʼєру в органах прокуратури, а останні чотири роки – очолював Донецьку обласну державну адміністрацію.

Пропозиція очолити АМКУ надійшла від Володимира Зеленського, каже Кириленко в розмові з Forbes. «Аргументації президента було достатньо, щоб її прийняти», – розповідає він.

АМКУ посідає важливе місце у владній вертикалі. Комітет може розглядати як справи компаній бізнесменів із рейтингу найбагатших Forbes, так і кейси середнього та малого бізнесу. Підстав достатньо – зловживання монопольним становищем, порушення економічної конкуренції, непрозоре ціноутворення тощо. У серпні депутати розширили повноваження АМКУ та надали право його співробітникам проводити виїзні перевірки бізнесу. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні