Категорія
Новини
Дата

САП зареєструвала справу про виплати зеленого тарифу СЕС на окупованих територіях – джерела

Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала провадження щодо виплат за електроенергію з сонячних електростанцій (СЕС), які розташовані на окупованих територіях. Про це повідомив на правах анонімності співрозмовник Forbes в антикорупційних органах. За даними джерел ЕП, справа зареєстрована минулого тижня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Справа розслідується за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).
  • У провадженні фігурують п’ять фірм, якими за даними Bihus.Info володіють Олег Шурма, брат заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми, або наближені до посадовця особи.

Контекст

Bihus.Info 17 серпня опублікувало розслідування про виплату 367 млн грн за виробництво електроенергії сонячним електростанціям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях: сонячні станції «КД Енерджі 2», «Нацпрод», «Відновлювальна Енергія Запоріжжя», «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС». Ці компанії, за даними журналістів, повʼязані з заступником голови офісу президента Андрія Єрмака – Ростиславом Шурмою.

«Гарантований покупець» тоді пояснив, що виплатив гроші, спираючись на дані «Укренерго».

Член парламентського енергетичного комітету, нардеп Андрій Жупанин 21 серпня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який забороняє виплати зеленій генерації на окупованих територіях, що не видає електрику в українську об’єднану мережу.

Проблема, яку не врахував законодавець, – кредити підприємців на будівництво СЕС і ВЕС, вважає Сергій Євтушенко, співзасновник і керівний партнер компанії UDP Renewables. Він наполягає на реструктуризації кредитів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні