Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента України. /надано пресслужбою
Категорія
Гроші
Дата

Скандал з багатьма невідомими (і заступником Єрмака). Чому Україна виплачувала сотні мільйонів гривень зеленого тарифу електростанціям в окупації

Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента України. Фото надано пресслужбою

До липня 2023-го Україна виплачувала гроші за електроенергію електростанціям на тимчасово окупованих територіях, без впевненості, що ці станції взагалі ще існують. Як це могло статися

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Держпідприємство «Гарантований покупець» у січні-травні виплатило 367 млн грн за виробництво електроенергії сонячним електростанціям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, повідомив 7 серпня нардеп Андрій Жупанін на своїй сторінці у Facebook.

Цього ж дня «Гарантований покупець» на своєму сайті опублікував розʼяснення

  • «ГарПок» працює в межах чинних в Україні постанов і регламентів; 
  • Дані, кому і скільки платити, «ГарПок» отримує від іншої держкомпанії – «Укренерго»;
  • На початку 2023 року до «ГарПок» від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надійшли роз’яснення, що жодних обмежень на оплату виробникам ВДЕ на окупованих територіях немає. 
  • У липні 2023-го НКРЕКП ухвалила рішення, що зелений тариф застосовуватиметься лише для тих компаній, які виробляють електрику в українську енергосистему. 

«Гарантований покупець» – це державна компанія, яка викуповує у виробників з відновлювальних джерел енергії електроенергію за високим зеленим тарифом і продає її на ринку за ринковими цінами, які нижчі, ніж зелений тариф. Цю різницю «ГарПоку» покриває інша держкомпанія – «Укренерго». На 25 липня борг «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» – 24,8 млрд грн. 

Суттєво більшого резонансу тема набула після публікації розслідування Bihus.Info 17 серпня. Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях: сонячні станції «КД Енерджі 2», «Нацпрод», «Відновлювальна Енергія Запоріжжя», «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС». Ці компанії, за даними журналістів, повʼязані з заступником голови офісу президента Андрія Єрмака – Ростиславом Шурмою. 

«Співвласником «КД Енерджі 2» і «Відновлювальна Енергія Запоріжжя» є брат посадовця ОП Ростислава Шурми Олег Шурма. Станція «Нацпрод» також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрані «зелені» проєкти Олега Шурми та партнерів, – йдеться в розслідуванні. – Співвласником «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС» є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною».

Крім того, за даними журналістів, виплати отримували СЕС компаній «Скіфія-Солар-1» і «Скіфія-Солар-2» бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також низка інших, менш відомих виробників.

Усього на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей знаходяться зелені станції 66 компаній, каже керівник «Гарантованого покупця» Артем Некрасов. З цих компаній виплати зеленим тарифом отримували 44 компанії. Решта 22 компанії повідомили про те, що їхні станції або зруйновані, або зупинили генерацію електрики. 

Наприклад, найбільший гравець на українському ринку відновлювальної енергетики ДТЕК Ріната Ахметова не отримував зелений тариф на свої електростанції в окупації. «На початку війни вони були законсервовані співробітниками компанії. Персонал станцій здебільшого було евакуйовано на контрольовану українською владою територію», – повідомили в пресслужбі компанії. 

Забагато невідомих

Достеменно невідомо, чи дійсно ці 44 компанії виробляли електрику в українську енергосистему та чи не зруйновані вони. Також невідомо, звідки постачається електрика на окуповані території. «У нас немає таких даних», – каже Некрасов. 

Керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький на брифінгу 18 серпня пояснив, що його компанія не володіє інформацією щодо кожної електростанції країни та чи підключені вони до української енергосистеми. «Ми ці електростанції не бачимо у своїх мережах. Ми отримуємо дані від обленерго, – каже він. – Ми не знаємо, коли отримаємо дані, чи працює ця електростанція та чи працює синхронно з українською енергосистемою».

Інформація про ці станції в «Укренерго» надходила від місцевих обленерго – «Запоріжжяобленерго» та «Херсонобленерго», які отримували дані від самих виробників і не могли їх перевірити на окупованих територіях.

За словами Кудрицького, ще в листопаді 2022 року «Укренерго» «помітило певні неспівпадіння, що деякі станції можуть працювати на окупованій території й не належати до української енергосистеми». «Ми це питання підняли й воно було вирішено так, що ці станції не повинні отримувати оплати. Зараз вони її не отримують», – каже він. З липня 2023-го «Укренерго» звітує «ГарПоку», що всі електростанції на тимчасово окупованій території не виробляють електроенергію в українську енергосистему. 

Також, за словами Некрасова, «Укренерго» почало переглядати інформацію за попередні місяці. Покищо «ГарПок» отримав оновлення даних тільки за квітень, де ці 44 обʼєкти вже нічого не виробляють. Проте раніше «ГарПок» виплатив цим компаніям за виробіток у квітні 78 млн грн.

Зараз «ГарПок» розіслав цим компаніям листи з проханням або повернути ці кошти, або врахувати їх як оплату боргу. Сам «ГарПок» винен цим компаніям 1,8 млрд грн. 

Повернути гроші погодилася тільки одна компанія, каже Некрасов, не називаючи її. Частина компаній погодилася на зарахування цих коштів як погашення боргу, але більшість відмовилися.

При цьому невідомо, коли саме та чи насправді ці станції перестали виробляти електрику в українську енергосистему. 

У червні, за словами Некрасова, «ГарПок» отримав листа від «Укренерго», в якому повідомлялося з посиланням на дані «Запоріжжяобленерго» та «Херсонобленерго», що частина станцій на окупованих територіях ймовірно не працюють синхронно з українською енергосистемою. «Чіткої дати зникнення електричного звʼязку наразі встановити неможливо, але згідно з даними «Укргідроенерго» – це 12 листопада 2022 року», – цитує копію листа «Херсонобленерго» Некрасов. Чому єдине джерело інформації про звʼязок української енергосистеми з тимчасово окупованими територіями – це «Укргідроенерго», а не «Укренерго», чи Міненерго? Чергове питання без відповіді.

Визначити, чи працювали ці станції та чи виробляли електрику в українську енергосистему, можна буде тільки після їхньої деокупації, зазначає Некрасов. До того часу уряд і парламент мають чітко врегулювати діяльність виробництв на тимчасово окупованих територіях, каже Некрасов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні