Категорія
Новини
Дата

Шахраї за півроку вкрали понад $2 млн у криптовалюті, вдаючи Ілона Маска, – FTC

З жовтня минулого року до кінця березня 2021-го шахраї, вдаючи себе в соцмережах за мільярдера Ілона Маска, вкрали понад $2 млн у криптовалюті. Про це йдеться у звіті Федеральної торгової комісії США (FTC).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Всього за півроку жертвами різних шахрайських схем з інвестиціями в криптовалюту стали майже 7000 осіб, які втратили понад $80 млн.
  • Люди у віці 20–49 років у понад п’ять разів частіше, ніж інші вікові групи, повідомляли про втрату грошей унаслідок шахрайства.
  • Зокрема, 20–30-річні особи втратили більше грошей на інвестиційному шахрайстві, ніж на будь-якому іншому типі шахрайства. Більше половини збитків від інвестиційного шахрайства, $35 млн, були в криптовалюті.
  • Сторінки зловмисників, які створюють акаунти, майже неможливо відрізнити від справжньої сторінки Маска. Вони пропонують користувачам Twitter та інших платформ перевести токени на їхні криптогаманці, обіцяючи велику винагороду, зазначає The Verge.

Контекст

FTC зазначає, що шахраї можуть створювати інвестиційні сайти, які мають вигляд реальних, але з них не можна вивести гроші. Інші видають себе за знаменитостей і роздають подарунки з заявами про примноження інвестицій. Шахраї також використовують сайти онлайн-знайомств, аби спонукати людей інвестувати у криптовалюту начебто заради кохання.

Минулого літа відбулося одне з найгучніших шахрайств у Twitter. Зловмисники зламали облікові записи, що належать Маску, експрезиденту США Бараку Обамі, президенту США Джо Байдену, Біллу Гейтсу, очільнику Amazon Джеффу Безосу, компанії Apple та іншим.

У результаті злому в мікроблогах відомих американців зʼявилися повідомлення з проханням перерахувати пожертвування в криптовалюті з обіцянкою повернути подвійну суму, пише BBC. «Усі просять, щоб я повернув гроші, і зараз саме час. Ви відправляєте $1000, я повертаю вам $2000», – такий твіт зʼявився на сторінці Білла Гейтса, Ілона Маска та інших жертв кібератаки. Це дало можливість зловмисникам отримати майже $120 000. Згодом Twitter заблокував цих користувачів від публікації нових твітів протягом декількох годин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні