Категорія
Новини
Дата

Forbes Digital

Ще один позов від Фрідмана та партнерів на сотні мільйонів. Forbes дізнався, що Україна отримала лист-попередження про новий арбітраж через облігації колишнього Альфа-Банку

3 хв читання

Нідерландська E.M.I.S. Finance, що випускала облігації під гарантії ексвласника українського Sense Bank кіпрської компанії ABH Ukraine (належить російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам), направила листа українському уряду та президенту з попередженням про плани звернутися до міжнародного арбітражу через націоналізацію банку. Причина потенційного позову – банк був єдиним активом ABH Ukraine і тепер вона не може розрахуватися за зобовʼязаннями перед власниками облігацій.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Про існування такого листа Forbes повідомили двоє посадовців, знайомих з його змістом. Вони попросили не називати своїх прізвищ, посад та сторону спору, яку вони представляють, через високу юридичну чутливість цієї інформації. Також про факт такого повідомлення написало профільне видання Investment Arbitration Reporter (новина доступна по підписці, повний текст є у Forbes).
  • Лист отримали президент України, МЗС та Мінюст, уточнив один зі співрозмовників. Мета листа – пропозиція щодо проведення переговорів для позасудового врегулювання спору, сказав він.
  • «Повідомлення про суперечку та пропозицію провести переговори направлено відповідно до ст. 9 українсько-нідерландської угоди про заохочення та взаємний захист капіталовкладень 1994 року, – зазначив посадовець з посиланням на зміст листа. – Протягом трьох місяців сторони можуть досягти мирного врегулювання, інакше позов передається в арбітраж».
  • Йдеться про низку серій «кредитних нот» (loan participation notes), які купували приватні інвестори у період з 2018 по 2021 роки, зазначається у матеріалі Investment Arbitration Reporter. Загальна сума зобовʼязань – $470 млн, вказує видання.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд