Категорія
Новини
Дата

Щомісячні виплати та компенсації. Уряд запускає три програми підтримки переселенців

Кабмін запровадить щомісячну виплату для внутрішньо переміщених осіб, компенсацію роботодавцям за найм переселенців і компенсацію комунальних платежів родинам, які прихистили переселенців. Про це повідомило Міністерство економіки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд передбачив програму для людей, які залишили житло і втратили роботу через проведення активних бойових дій у їхніх регіонах та виїхали в безпечні місця. 
  • Переселенці можуть отримати 2000 грн щомісячної державної допомоги для дорослого і 3000 грн на місяць для дітей та осіб з інвалідністю. Виплату будуть нараховувати протягом воєнного стану + 1 місяць після його закінчення або скасування.
  • Переселенці можуть подати заяву особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу, або за допомогою порталу і додатку Дія.
  • Роботодавці можуть отримати компенсацію за кожного працевлаштованого переселенця. Розмір компенсації – 6500 грн на місяць. Уряд почне виплату впродовж перших двох місяців з початку працевлаштування.
  • Після того, як роботодавець уклав трудовий контракт із внутрішньо переміщеною особою, він має зареєструвати дані про працівників через портал Дія або подати заявку на виплату до Державної служби зайнятості не раніше, ніж через 5 днів після оформлення працівника.
  • Держава перерахує роботодавцю кошти за повний місяць роботи співробітника. 
  • Родини, які прихистили переселенців, можуть отримати відшкодування комунальних платежів по 450 гривень на особу. 

Контекст

10,4 млн людей стали біженцями за кордон та внутрішньо переміщеними особами, повідомив Forbes. 6,48 млн людей полишили домівки та тимчасово переїхали до інших регіонів України, свідчать дані Міжнародної організації з міграції на 16 березня. 3,9 млн українців, за даними ООН на 22 березня, вʼїхали до сусідніх країн.

Кабмін перемістив 89 підприємств з різних регіонів України в західні області в рамках програми евакуації з зони бойових дій. 47 із них уже працюють.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні