Категорія
Новини
Дата

Шостий пакет санкцій ЄС передбачає блокування трьох російських держканалів та експортні обмеження на хімікати

Європейський Союз офіційно оголосив про схвалення шостого пакета санкцій проти Росії. Він, зокрема, передбачає блокування трьох російських державних каналів та експортні обмеження. Про це йдеться в пресрелізі Європейської ради.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У ЄС забороняють мовлення «Россия 24», «Россия РТР» та ТВЦ. 
  • Також ЄС розширює перелік компаній та осіб, яким буде заборонено продавати товари подвійного призначення. Туди увійдуть як росіяни, так і білоруси. Буде розширено перелік і самих товарів, зокрема, туди додадуть близько 80 хімікатів, які можуть застосовуватися для виготовлення хімічної зброї. 
  • Від SWIFT відключать три російських банки: Сбербанк, Московський кредитний банк та Россельхозбанк. Також відключать один білоруський – Білоруський банк розвитку та реконструкції. 
  • Нафтове ембарго передбачає винятки для Болгарії та Хорватії. Ембарго запрацює для сирої нафти через шість місяців, а для нафтопродуктів – через вісім місяців. Нафта, яка постачається трубопроводами, не потрапить під санкції.
  • ЄС також забороняє надання Росії будь-яких бухгалтерських, консультаційних, рекламних послуг, а також доступ до хмарних сервісів. 
  • ЄС розширює перелік персональних санкцій проти людей та компаній. Туди додали росіян, які підтримують війну, які відповідальні за воєнні злочини в Бучі та які повʼязані з оборонною промисловістю РФ. Конкретні імена та назви оприлюднять у журналі ЄС.

Контекст

2 червня посли Європейського Союзу схвалили шостий пакет санкцій проти Росії. На засіданні постійних представників країн ЄС 1 червня у Брюсселі Угорщина висловила кілька заперечень щодо шостого санкційного пакета, погодженого напередодні Європейською радою. Зокрема, Будапешт наполягав на виключенні із санкційного переліку очільника Російської православної церкви – патріарха Кирила, одного з публічних прихильників Володимира Путіна.

Крім того, Угорщина також заявляла про «дрібні технічні питання», пов’язані із запровадженням часткового ембарго на російську нафту. Як наслідок, остаточне затвердження санкцій, про які домовилися 31 травня, відкладалося.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні