Категорія
Новини
Дата

Скасоване рішення про підняття тарифів на воду було попередньо погоджено з Кабміном – члени НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), погодила з урядом підвищення тарифів на воду, яке врешті довелося скасовувати через критику влади. Про це розповіли члени комісії та співрозмовник в уряді, йдеться у статті Forbes Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Володимир Зеленський, премʼєр-міністр Денис Шмигаль та міністр енергетики Герман Галущенко наголошують, що рішення регулятора про підвищення тарифів на воду на 32% не було погоджене урядом.
  • «Премʼєр та міністр енергетики підтримували це рішення, оскільки воно розвʼязувало проблему боргів на ринку електроенергії, які набули критичного характеру», – сказав один із членів НКРЕКП.
  • «Про рішення регулятора всі знали, консультації з урядом проводилися», – сказав інший співрозмовник у НКРЕКП.
  • «Нам не зрозуміло, чому реакція була постфактум і такою гострою», – сказала членкиня НКРЕКП Ольга Бабій. Вона наголосила, що за процедурою НКРЕКП спочатку схвалив підвищення тарифів. Тож уряд не міг не знати про його підготовку.
  • Консультації Нацрегулятора з Кабміном проводились, підтвердив Forbes Ukraine на умовах анонімності співрозмовник в уряді, який був присутній на таких нарадах.
  • Проте рішення могли не погодити особисто з президентом, каже член НКРЕКП. «Президент обурився, запитав у премʼєра, а далі обурення понеслося по ланцюжку», – каже він. 
  • Гостра реакція президента може бути грою на підвищення рейтингу, розмірковує співрозмовник в уряді. 
  • Найбільш конспірологічна теорія – скандал із тарифами дасть змогу президенту перезапустити склад НКРЕКП і призначити більш керованих членів, за версією народного депутата, члена профільного комітету Верховної Ради Олексія Кучеренка. За його словами, під загрозою члени регулятора Олексій Магда, Валерій Тарасюк, Ольга Бабій та Руслан Кайдаш, які були призначені в 2019-му на термін до трьох місяців, але досі перебувають на своїх посадах.

Контекст

НКРЕКП 29 червня підвищила тарифи на воду для 33 водоканалів у середньому на 32%. Підвищення уникнули водоканали в прифронтових регіонах – Миколаївській, Херсонській, Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Рішення регулятора було скасоване після публічної критики президента. «Ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом», – заявив Зеленський у відеозверненні 1 липня.

До критики регулятора підключився і премʼєр-міністр Денис Шмигаль: «Рішення неприйнятні, не погоджені з урядом».

Підвищення тарифів дало би змогу водоканалам додатково заробити 4 млрд грн до кінця року та вийти з боргової ями.

На кінець травня водоканали накопичили близько 2,8 млрд грн боргів за електрику, за даними регулятора. Чистий збиток водоканалів за 2022 рік і половину 2023-го – 7,8 млрд грн, за даними асоціації «Укрводоканалекологія».

Ціна підвищення тарифів на воду для населення – в середньому на 60 грн, до 250 грн на місяць для сімʼї з трьох людей, за розрахунками НКРЕКП.

Альтернатива підвищенню тарифів – дотації з державного бюджету, каже член НКРЕКП. «Ми вже звернулись до уряду щодо необхідності компенсувати водоканалам 4 млрд грн із держбюджету», – каже він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні