Категорія
Новини
Дата

Словаччина нарощує випуск снарядів і озброює Україну, хоч уряд проти надання військової допомоги

1 хв читання

Словацькі снаряди потрапляють до України, попри відмову уряду Роберта Фіцо озброювати країну. Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк вважає, що продаж снарядів словацького виробництва Україні безпосередньо чи через третіх осіб суперечить позиції уряду, який виступає проти військової допомоги Києву. Про це він заявив в інтерв'ю Bloomberg.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Країна має намір збільшити виробництво великокаліберних боєприпасів до 200 000 наступного року з 125 000, очікуваних цього року, повідомив міністр оборони та близький соратник Фіцо.
  • За словами міністра, уряд не має повного контролю над тим, куди зрештою потрапляють снаряди, оскільки покупці самі вирішують, що робити з купленими боєприпасами.
  • Калиняк спростував, що продаж снарядів словацького виробництва Україні безпосередньо чи через третіх осіб суперечить позиції уряду, який виступає проти військової допомоги Києву.
  • «У нашій політичній декларації йдеться, що ми не надаватимемо Україні безкоштовної військової допомоги, оскільки, роблячи це, ми підтримаємо конфлікт, – заявив Калиняк в інтервʼю. – Але ми не обмежуватимемо оборонне виробництво, якщо воно підтримує валовий внутрішній продукт, оскільки, роблячи це, я завдаю шкоди інтересам Словаччини».
  • За словами міністра, оборонна промисловість має внести близько 2% до економічного зростання країни цього року. Це шанс покращити економіку та державні фінанси Словаччини, сказав він.
  • Колишній міністр оборони Ярослав Надь заявив, що переважна частина продукції словацьких заводів, що випускають боєприпаси калібру 155-мм, йде в Україну. «У 2023 році практично всі виробничі потужності на найближчі три роки були продані в Україну, або безпосередньо, або через інші країни», – сказав він.

Контекст

Вторгнення РФ в Україну відродило інтерес Словаччини до військової промисловості та спонукало словацькі компанії спробувати збільшити виробництво. До повномасштабного вторгнення в Україну країна щорічно виробляла близько 20 000 снарядів калібру 155-мм.

Коли Фіцо прийшов до влади у жовтні минулого року, він заявив, що вкладе €100 млн у відродження галузі, яка також виробляє гаубиці та міномети. 

Уряд Фіцо припинив прямі військові постачання в Україну із власних запасів. Його попередники відправляли в Україну боєприпаси, танки, С-300 і навіть флот літаків МіГ-29. Однак у той же час Фіцо заявив, що його уряд не блокуватиме постачання зброї та боєприпасів від приватних виробників.

4 грудня під час телефонної розмови зі Шмигалем, Фіцо заявив, що Братислава не буде постачати Києву зброю з державних складів та армії, і він «не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це лише призведе до непотрібного кровопролиття без результатів».

Фіцо рішуче виступає проти членства України в НАТО, хоча Словаччина підписала декларацію на саміті НАТО у Вашингтоні, яка передбачає майбутнє України в рамках альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд