Категорія
Новини
Дата

Спільний внесок допомоги Україні досяг €1 млрд. Макрон підсумував результати конференції в Парижі

1 хв читання

Спільний внесок допомоги Україні, за результатами Міжнародної конференції солідарності у Парижі, сягнув €1 млрд. Про це сказав президент Франції Емманюель Макрон, пише «Інтерфакс-Україна». €450 млн із цієї суми підуть на енергетику.

Ключові факти

  • «Завдяки ранковій конференції «Солідарність з українським народом» ми всі змогли досягти показника €1 млрд допомоги. Це наш спільний внесок», – зазначив Макрон.
  • Він наголосив, що кошти будуть спрямовані на екстрене відновлення електро-, водо-, теплопостачання і транспорту.
  • €450 млн із загальної суми підуть на енергетику, €25 млн – на водопостачання, €38 млн – на продовольство, €17 млн – охорону здоровʼя, €22 млн – транспорт, приблизно 93 млн – ще не визначено, на які сфери, повідомила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.
  • Міністр наголосила, що це не кредити, а пожертвування та невідкладна допомога, щоб Україна могла пережити зиму.

Контекст

Україна потребує імпорту електроенергії з країн ЄС обсягом до 2 ГВт в цей опалювальний зимовий період, заявив сьогодні у своєму виступі на конференції президент Володимир Зеленський. За його словами, ця підтримка може коштувати близько €800 млн у поточних цінах. Але це значно менше, ніж може коштувати блекаут. 

Зеленський зазначив, що практичним результатом міжнародної конференції у Парижі могла б стати домовленість про фінансування проєкту із закупівлі LED-ламп для України. «Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 млн LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики… Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми – близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти», – вважає Зеленський.

Після його виступу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС профінансує 30 млн світлодіодних ламп для України. У Мінекономіки вже анонсували безкоштовну програму обміну для населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні