Володимир Зеленський /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна цієї зими потребуватиме до 2 ГВт електроенергії з ЄС вартістю €800 млн – Зеленський

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Україна потребує імпорту електроенергії з країн ЄС обсягом до 2 ГВт вартістю близько €800 млн за поточними цінами в цей опалювальний зимовий період. Про це сказав президент Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Як мінімум до завершення цього опалювального сезону ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми обсягом до 2 ГВт», – зазначив Зеленський.
  • Президент наголосив, що для цього потрібне рішення європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E про збільшення імпортної потужності.
  • За словами Зеленського, ця підтримка може коштувати близько €800 млн у поточних цінах. Але це значно менше, ніж може коштувати блекаут. 
  • «Я закликаю вас зробити одними з практичних результатів цієї конференції узгодження всіх рішень», – наголосив президент України.
  • Зеленський також зазначив, що Україна потребує трансформаторів, устаткування для відновлення високовольтних мереж, газотурбінних та газопоршневих енергоблоків.
  • Президент нагадав, що через руйнацію електростанцій Україна використовує більше газу, ніж раніше, тому потрібна підтримка для закупівлі близько 2 млрд куб. м газу.
  • Практичним результатом міжнародної конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі могла б стати домовленість про фінансування проєкту з закупівлі LED-ламп для України, заявив Зеленський.
  • «Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 млн LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики… Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми – близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти», – вважає він.
  • Крім того, Зеленський запропонував створити Паризький механізм координації зусиль у відповідь на енерготерор Росії. «Поки що ми не маємо, на жаль, такої сучасної системи ППО, яка могла б збивати 100% російських ракет і дронів, але ми можемо створити таку систему ухвалення рішень, яка може на 100% позбавити сенсу терористичну тактику Росії», – сказав він.

Контекст

Україна може розпочати імпорт електроенергії з Європи, якщо це буде необхідно, заявляв раніше голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Проблема імпорту електроенергії в тому, що європейські ціни на електроенергію все ще набагато вищі за внутрішньоукраїнські, і для того, щоб організувати імпорт, потрібен певний час, зазначив голова «Укренерго». «Цим займається не «Укренерго», а учасники українського ринку – трейдери, постачальники. Великі споживачі також можуть для себе імпортувати, якщо мають відповідну ліцензію», – сказав Кудрицький.

За даними «Укренерго», на 13 грудня в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Крім того, ситуація ускладнюється погодними умовами. Оператор наголошує, що погіршення погодних умов у вигляді сильного вітру, морозу, налипання мокрого снігу та обледеніння проводів по всій території країни негативно впливає на стан високовольтних та розподільчих мереж та суттєво ускладнює роботу ремонтних бригад. 

За даними уряду, за останні місяці від масованих атак Росії зазнали пошкоджень 35% ключових обʼєктів магістральних мереж. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні