Категорія
Новини
Дата

ЄС профінансує закупку для України 30 млн LED-ламп. Уряд запровадить програму обміну для населення (Доповнено)

ЄС профінансує 30 млн світлодіодних ламп для України. Про це повідомляється у твіттері президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Сьогодні про це просив президент Володимир Зеленський, виступаючи на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі. У Мінекономіки анонсували безкоштовну програму обміну для населення.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Ми профінансуємо близько 30 млн світлодіодних лампочок для України. Коли 50 млн таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт – річний обсяг виробництва атомної електростанції!» – зазначила фон дер Ляєн.
  • «У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями», – додала вона.
  • Доповнено. Україна найближчим часом запровадить програму безкоштовного обміну ламп для населення, повідомила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, застарілі лампи розжарювання можна буде обміняти на нові світлодіодні. Всього планується провести заміну 50 млн ламп. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему, зазначила міністр.
  • «Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні ЛЕД-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження. Найближчим часом Мінекономіки представить детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи – механізм буде максимально простим», – запевнила Свириденко.

Контекст

Україна потребує імпорту електроенергії з країн ЄС обсягом до 2 ГВт вартістю близько €800 млн за поточними цінами в цей опалювальний зимовий період, заявив сьогодні у своєму виступі на конференції Зеленський. За його словами, ця підтримка може коштувати близько €800 млн у поточних цінах. Але це значно менше, ніж може коштувати блекаут. 

Зеленський зазначив, що практичним результатом міжнародної конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі могла б стати домовленість про фінансування проєкту з закупівлі LED-ламп для України, заявив він. «Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 млн LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики… Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми – близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти», – вважає Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні