Категорія
Новини
Дата

Сценаристи Голлівуду завершили майже 150-денний страйк

Голлівудські сценаристи 27 вересня завершать страйк, який тривав 148 днів, йдеться в повідомленні Гільдії сценаристів Америки (WGA) у соцмережі Х. Протести розпочалися після безуспішних переговорів сценаристів із групою найбільших кіностудій та стрімінгів щодо умов переукладання колективного договору.

Ключові факти

  • WGA повідомила, що досягла попередньої угоди з Альянсом продюсерів кіно та телебачення (AMPTP). Переговорний комітет WGA, правління WGAW та Рада WGAE одноголосно проголосували за рекомендацію угоди, йдеться у повідомленні Гільдії.
  • За даними The Wall Street Journal, сторони зійшлися на компромісі. WGA оцінила вартість трирічної угоди в $233 млн на рік, хоча раніше вимагала операцію на $429 млн, а альянс пропонував лише $86 млн на рік.
  • Крім того, WGA домоглася обмежень на використання штучного інтелекту, встановлення мінімальної кількості персоналу в кімнатах телесценаристів на проєктах, бонусів за кількість переглядів на стрімінгових каналах, щорічної індексації мінімальної заробітної плати – на 5%, 4% та 3,5% протягом трьох років, пише Hollywood Reporter.
  • Остаточно затвердити угоду планують на голосуванні 2–9 жовтня.

Контекст

На початку травня Гільдія сценаристів Америки розпочала безстроковий страйк через низькі зарплати. 13 липня до неї приєдналася Гільдія кіноакторів США. До цього були невдалі переговори з Альянсом продюсерів кіно та телебачення, які тривали майже два тижні.

Актори перестали брати участь у рекламних кампаніях, вести церемонії та відвідувати премʼєри фільмів і серіалів. Через страйк було зсунуто терміни виходу багатьох фільмів та серіалів, перервано вихід телевізійних шоу, а також відкладено вручення премії «Еммі».

Зокрема, профспілки вимагали підвищення зарплати та виплат від показів на стрімінгових сервісах. Також вони наполягають на регулюванні використання штучного інтелекту у знімальних процесах.

Страйк WGA став одним із найтриваліших в історії Голлівуду. Financial Times оцінювала збитки економіки Каліфорнії через акції протесту в $5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні