Категорія
Новини
Дата

Суд оштрафував Apple на понад $300 млн за порушення патенту. Позов подала компанія-«патентний троль»

Федеральний суд американського міста Маршал, штат Техас оштрафував Apple на $308,5 млн за порушення патенту на управління цифровими правами (DRM). Позов подала приватна компанія Personalized Media Communications (PMC), яка вважається «патентним тролем», пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • PMC подала до суду, стверджуючи, що Apple порушила свій патент на технологію, включаючи FairPlay, яка використовується для поширення зашифрованого контенту з iTunes, App Store і Apple Music.
  • 2015 року Personalized Media подала до суду, стверджуючи, що технологія FairPlay, яку застосовують в App Store, Apple Music і iTunes, порушує сім патентів.
  • Apple оскаржила дійсність патенту в Раді з патентних випробувань і апеляцій. Однак Апеляційний суд США минулого року скасував рішення Ради.
  • На рішення суду про штраф $308,5 млн Apple планує подати апеляцію.

Головна цитата

«Подібна судова практика, яку ініціюють компанії, що не розробляють і не продають ніякі продукти, уповільнює інновації та завдає шкоди споживачам», – прокоментували в Apple.

Контекст

У листопаді Google виграла патентний позов, поданий PMC на різні патенти. Також PMC подала позов проти Netflix в Нью-Йорку. Рішення суду навряд чи вплине на застосування Apple DRM. Однак PMC може використати це рішення для подальших позовів у майбутньому.

PMC фактично не займається виробництвом, а лише скуповує патенти й ініціює судові процеси з вимогою заборони виробництва або сплати роялті, заробляючи в такий спосіб гроші. 

Для боротьби з патентним тролінгом в Україні в липні 2020 року було ухвалено закони №815- ІХ та №816-ІХ. Щоб запобігати та боротися з патентним тролінгом, серед іншого документами передбачено можливість анулювати реєстрацію на промисловий зразок, винахід і корисну модель у позасудовому порядку. 

14 жовтня почав діяти закон №703-IX, який передбачає створення національного органу інтелектуальної власності. Його функції поклали на Український інститут промислової власності (Укрпатент). Після цього всі функції, пов’язані з реєстрацією та охороною об’єктів інтелектуальної власності, зосереджено в одному органі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні