Категорія
Новини
Дата

Колишнього президента Франції Ніколя Саркозі засудили на три роки за корупцію

Паризький суд визнав колишнього президента Франції Ніколя Саркозі винним у корупції й торгівлі впливом. Його засудили до трьох років позбавлення волі, два з яких умовно, пише Reuters.

Ніколя Саркозі, колишній президент Франції. /Shutterstock

Ніколя Саркозі, колишній президент Франції. Фото Shutterstock

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Саркозі звинуватили в підкупі на той момент судді французького касаційного суду Жильбера Азібера.
  • Прокуратура просила дати експрезиденту чотири роки ув'язнення, два з яких умовно.
  • Однак Саркозі може не відбувати покарання у в'язниці. Суддя дозволила йому перебувати з електронним браслетом за межами в'язниці протягом року, що залишився.
  • Експрезидент має 10 днів на оскарження рішення.

Контекст

За версією слідства, після відходу з посади президента Саркозі через свого адвоката Тьєррі Ерзога обіцяв допомогти Азіберу з призначенням на посаду в Монако. За це Азібер мав надати інсайдерську інформацію щодо прослуховування, поставленого на телефон Саркозі в рамках справи про нелегальне фінансування президентської кампанії з боку дочки засновника компанії L'Oreal Ліліан Бетанкур. У цій справі експрезидента виправдали.

Саркозі і його правоцентристська партія Les Republicains упродовж багатьох років заявляли, що розслідування проти колишнього президента політично мотивовані.

Також цього місяця французький експрезидент повинен постати перед судом за звинуваченням у порушенні правил фінансування виборчої кампанії під час його невдалої спроби переобрання в 2012 році. Прокуратура розслідує інформацію про те, що колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі надав для передвиборчої кампанії Саркозі в 2007 році мільйони євро, які були відправлені до Парижа у валізах.

Цікавий факт

Саркозі є другим президентом сучасної Франції, якого звинуватили в корупції. 2011 року винним у корупції визнали Жака Ширака.

Довідка

Ніколя Саркозі був президентом з 16 травня 2007-го по 15 травня 2012 року. Впродовж свого терміну він підняв пенсійний вік з 60 до 62 років і змінив податкову систему для заохочення понаднормової роботи. На міжнародній арені він запамятався посередництвом у припиненні вогню в ході російсько-грузинської війни 2008 року та виступив за військове втручання в Лівію в 2011 році.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні