Категорія
Новини
Дата

Світові інвестори продають китайські активи. За два місяці вони позбулися держоблігацій КНР на $14 млрд

Міжнародні інвестиційні фонди та компанії активніше скорочують інвестиції у Китай через побоювання втручання влади у бізнес і ризику накладення санкцій після російського вторгнення в Україну. Про це повідомляє Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відплив акцій та облігацій країни прискорився після вторгнення. Норвезький суверенний фонд з активами у $1,3 трлн відмовився від китайського гіганта спортивного одягу через стурбованість порушеннями прав людини. Американські фонди прямих інвестицій, які вкладають кошти у Китай, залучили лише $1,4 млрд у першому кварталі – найменше з 2018 року.
  • Лише у березні світові фонди почали виходити й продали в Гонконзі акції на суму понад $7 млрд, а також китайського державного боргу в розмірі $14 млрд за останні два місяці й скоротили свої кредитні запаси.

Контекст

У британській інвесткомпанії Artemis Investment Management пояснюють Bloomberg, що масштаб і швидкість санкцій, введених проти Росії, змусили переглянути ставлення Заходу до Китаю. Також впливає втручання країни у бізнес, як це було з Didi та Ant Group, що загрожує правам акціонерів. Активізація риторики Китаю щодо Гонконгу також викликала занепокоєння в інвестиційної команди.

Приклад Росії показує, що міцні торговельні зв’язки не є гарантією дипломатичної безпеки, вважають в інвесткомпанії, і російська війна проти України дуже різко підвищує ці ризики.

«Ринки стурбовані зв’язками Китаю з Росією – це лякає інвесторів, і ви можете помітити, що неприйняття ризику проявилося з початку вторгнення», – сказав Стівен Іннес, керуючий партнер SPI Asset Management. «Усі продавали китайські облігації, тому ми раді, що їх не купили».

Водночас вихід з Китаю може бути непростим вибором. Друга за величиною економіка світу володіє ринком облігацій на $21 трлн і фондовими біржами з оцінкою в $16,4 трлн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні