Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на енергоресурси цього року зростуть на 50%, харчові продукти на 23% – Світовий банк

Ціни на енергоресурси та харчові продукти у світі різко зростуть цього року внаслідок шоків, спричинених повномасштабним вторгненням РФ в Україну, ідеться у щоквартальній доповіді Світового банку Commodity Markets Outlook.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Глобальні ціни на енергоносії у 2022 році збільшаться на 50,5% у порівнянні з 2021-м, а в 2023-му знизяться на 12,4%.
  • Вартість харчові продукти, як очікується, підвищиться на 22,9% цього року та зменшиться на 10,4% наступного.
  • У 2021 році енергоресурси подорожчали майже вдвічі, харчові продукти – на 31%.
  • Підвищення цін на енергоносії за останні два роки було найсуттєвішим від початку 1970-х, зазначають у Світовому банку. Зростання цін на продовольчі товари, найбільшими постачальниками яких є Росія та Україна, а також на добрива було максимальним з 2008 року.
  • «Сировинні ринки зазнають одного з найсерйозніших шоків пропозиції за десятиліття через війну в Україні, – зазначає директор групи з перспектив розвитку банку Айхан Коуз. – Спричинене цим підвищення цін на харчові продукти та енергоносії матиме гуманітарні й економічні наслідки. Зростання цін на сировину посилить і так високий ціновий тиск у всьому світі».
  • Цього року ціни на пшеницю підвищаться більше ніж на 40% і сягнуть рекордних максимумів. Зростання цін чинитиме серйозний тиск на країни, що розвиваються, через їхню залежність від імпорту пшениці.
  • Метали подорожчають на 16%, перш ніж подешевшати наступного року.

Контекст

Згідно з даними аналітичної служби Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), світовий експорт соняшникової олії в 2021–2022 маркетинговому році становив 10,9 млн тонн, з яких половину — 5,4 млн тонн експортувала Україна. 

Друге місце Україна займає за експортом ячменю та ріпаку, третє – жита та сорго. Окрім того, Україна забезпечує майже 10% від загального обсягу світових поставок зерна. 

Війна в Україні створює катастрофу, що впливає на місцеве сільське господарство та глобальні запаси продовольства та зерна, небачену з часів Другої світової війни, заявляв глава Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) Девід Бізлі, передає The New York Tymes. 50% зерна, яке Всесвітня продовольча програма закуповує для допомоги 125 млн осіб, виробляється в Україні. За словами Бізлі, зростання цін на харчі, доставку та паливо призвело до збільшення операційних витрат ВПП на $71 млн на місяць.

У Міністерстві аграрної політики України прогнозують, що за «песимістичним прогнозом» цьогоріч в Україні засіють 70% посівних площ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні