Категорія
Новини
Дата

Світові витрати на оборону сягнули рекордних $2 трлн. Найбільші видатки здійснює США

Світові витрати на військовий комплекс вперше перевищили $2 трлн – на 0,7% більше, ніж у 2021 році. Про це пише Bloomberg з посиланням на звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з даними SIPRI, після короткого періоду зниження військових витрат з 2011 по 2014 роки витрати збільшувалися сім років поспіль.
  • Зростання з 2015 року частково було спричинено більшими витратами на оборонку європейських країн. Після окупації Криму у 2014 році адміністрація США під керівництвом Дональда Трампа посилила тиск на союзників по НАТО, щоб вони витрачали більше на свої збройні сили.  
  • У 2021 році країни витратили на свої армії загалом $2,113 трлн, що на 0,7% більше, ніж торік.
  • Європейські витрати у 2021 році становили 20% світових витрат, а оборонний бюджет Китаю, другий за величиною у світі, оцінюється у 14%.
  • Найбільші видатки, як і раніше, здійснює США – торік на збройні сили витрачено $801 млрд: за останнє десятиліття військові витрати США становили аж 39% світових витрат. При цьому, хоча закупівлі зброї в країні скоротилися, більше коштів було спрямовано на військові дослідження та розробки. Це свідчить про те, що Штати зосереджуються на технологіях наступного покоління.
  • В інституті зазначають, що вже є перші ознаки зосередження оборонних бюджетів на модернізації систем озброєння. Це ставить країни перед вибором: віддати перевагу швидкому нарощуванню озброєння і купувати готове обладнання в інших країн чи використовувати більш довгостроковий підхід і збільшити фінансування внутрішнього ВПК.

Контекст

Напад Росії на Україну спровокував масштабну кризу європейської безпеки, для врегулювання якої країни ЄС мають збільшити свої оборонні бюджети, писав раніше у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх справ високий представник ЄС Жозеп Боррель. Німеччина спрямувала понад €100 млрд додаткових витрат на оборону в 2022 році та збільшить оборонний бюджет до понад 2% ВВП вже з 2024 року. 

Політичні партії Литви погодилися підтримати пропозицію уряду збільшити витрати на оборону в 2022 році до понад 2,5% ВВП. Початковий план Литви передбачав витратити в сумі €1,2 млрд у 2022 році, що відповідає 2,05% ВВП країни. До повномасштабного вторгнення планувалося, що сектор безпеки та оборони України загалом має отримати близько 286,6 млрд грн, або майже 6% від ВВП.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні