Категорія
Новини
Дата

Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України. На економіку позитивно впливають сільське господарство і переробна промисловість

Аналітики Світового банку поліпшили оцінку зростання ВВП України у 2021 році до 3,8% із 3% у січневому прогнозі. Зростання підкріплене позитивним впливом сектору сільського господарства і переробної промисловості.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Помірне відновлення економіки України в 2021 році пояснюється високою невизначеністю. Зокрема, з темпами вакцинації проти COVID-19 і економічною політикою щодо поліпшення інвестицій і забезпеченням макроекономічної стабільності.
  • Прогноз зростання ВВП на 3,8% підкріплений позитивним впливом сектору сільського господарства і переробної промисловості.
  • Також враховано подальші можливі тимчасові локдауни в першій половині 2021 року через затримки вакцинації.
  • За оцінками банку, економічний вплив COVID-19 на Україну був меншим, ніж у більшості інших країн. Проте пандемія призвела до великих втрат для домогосподарств та послабила прихильність уряду до проведення важливих реформ.
  • Повільніший імпульс реформ підірвав довіру інвесторів та призвів до затримки фінансування МВФ. У результаті значні потреби в державному фінансуванні 2020 року були задоволені в основному за рахунок внутрішніх запозичень, які склали 10,5% ВВП.
  • Як і в січні, Світовий банк прогнозує відновлення світової економіки на рівні 4% у 2021 році та 3,8% у 2022 році. Хоча поширення вірусу може загальмувати прискорення, якщо заходи боротьби з пандемією не будуть успішні, а вакцинування затримається.

Контекст

ВВП України скоротився на 4% у 2020 році. Більше половини загального падіння ВВП пояснюється спадом у сфері транспорту й логістики на 16,4% та у сільському господарстві – на 11,5%. Це призвело до втрат ВВП у розмірі 1,09% та 1,03% відповідно. Незважаючи на здебільшого негативну динаміку, кілька галузей показали зростання 2020 року. Найбільший підйом у будівництві (5,2%) та торгівлі (4,9%). Разом ці сфери компенсували 0,8% падіння ВВП.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує збільшення ВВП України на 4,1% та 3,8% у 2022-му. За прогнозами Мінекономіки, зростання ВВП цього року становитиме 4,6%, а НБУ спрогнозував збільшення на 4,2%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні