Категорія
Новини
Дата

«Це точно був не HIMARS». Розслідування CNN відкидає версію Кремля щодо теракту в Оленівці

Імовірність того, що американська ракета HIMARS підірвала будівлю в Оленівці, де утримувалися увʼязнені, практично виключена. Про це йдеться в розслідуванні CNN.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розслідування CNN, яке засноване на аналізі відео та фотографій із місця події, супутникових знімків до й після нападу та роботі криміналістів і експертів зі зброї, свідчить про те, що російська версія щодо обстрілу СІЗО в Оленівці ракетою HIMARS, найпевніше, вигадка. 
  • Більшість ознак вказує на інтенсивну пожежу, і, за словами кількох свідків, не було звуку ракети, що наближається.
  • Декілька експертів зі зброї повідомили CNN, що зображення та відео з Оленівки несумісні з атакою HIMARS. Зокрема, експерт зі зброї Кріс Кобб-Сміт каже, що будівля з тонкими стінами та металевим дахом не встояла б після удару HIMARS.
  • «На цих відео ніде немає вирви, ліжка не рухалися, стовпи не пошкоджені, але видно масивні пошкодження від вогню. Якби це була керована реактивна система залпового вогню, ви побачили б вирви, розбиті стелі та стіни, підірвані тіла», – сказав Кобб-Сміт.
  • Офіційні особи США також відкинули версію використання HIMARS. Один із чиновників сказав CNN: «Це, безперечно, був не HIMARS».
  • Інший західний чиновник зауважив, що «нашим експертам із вибухових речовин зрозуміло, що це не був вибух ззовні. Набагато ймовірніше, що він був займистим і зсередини локації».
  • «З погляду судово-медичного експерта здається, що щось вибухнуло поряд із людьми, які найбільше обгоріли, внаслідок чого сталася детонація, через яку виникла пожежа», – зазначив німецький патологоанатом Бенджамін Ондрушка.
  • Багато аналітиків також заявили CNN, що для України не було сенсу використовувати ракету HIMARS, щоби влучити в будівлю. Адже вона розташована приблизно за 15 км від лінії фронту, а HIMARS – дорога зброя, яка використовується для далекого прицілювання. 
  • Офіційний представник НАТО сказав CNN, що HIMARS не призначений для ближнього наведення, а українці мають іншу зброю для таких коротких дистанцій.

Контекст

В Оленівці утримували кілька тисяч людей, доставлених із Маріуполя. Серед бранців – сотні військовослужбовців, які обороняли останню твердиню міста – «Азовсталь». Звільнені з полону волонтери розповідають, що до вибуху полонених перевели до нежитлового приміщення, а американські військові – про відсутність ознак застосування HIMARS, йшлося в розслідуванні The Washington Post.

Одразу після вибуху Кремль заявив, що по будівлі з військовополоненими вдарила реактивна система залпового вогню HIMARS. На підтвердження цієї версії російські державні ЗМІ показали відео з обгорілою будівлею із діркою в даху, розчавленими двоярусними ліжками та обвугленими тілами.

Три волонтери, які пробули в Оленівці понад 100 днів, розповіли The Washington Post, що будівля, в якій загинули українські солдати, розташована в окремій частині тюремного комплексу. Доти її не використовували для утримання ув’язнених.

У травні Кремль пообіцяв, що із захисниками «Азовсталі» поводитимуться «відповідно до міжнародних правил». Москва заявила, що це гарантував Путін. Проте, за повідомленнями українських і російських правозахисних організацій, тюремні охоронці та офіцери жорстоко били полонених солдатів.

Внаслідок вибуху в Оленівці у ніч проти 29 липня російські охоронці не постраждали. Представник ОРДО заявив, що «постраждали лише ув’язнені». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні