Категорія
Новини
Дата

Центральний банк Японії запустив тестування власної цифрової валюти

1 хв читання

Японський центральний банк почав тестування першої власної цифрової валюти CBDC. Після цього вирішать, чи проводити подальші випробування із залученням приватних компаній і споживачів.

Ключові факти

  • Випробування «цифрової єни» триватимуть до березня 2022 року.
  • Банк планує розробити тестове середовище для системи CBDC. Крім цього, проведуть експерименти з основними функціями CBDC як платіжного інструменту: випуск, розподіл і погашення.
  • Всього заплановано три стадії тестування національної цифрової валюти. Друга фаза спрямована на більш докладне її вивчення.
  • Під час третьої фази до цифрової валюти отримають доступ приватні підприємства і звичайні користувачі.

Контекст

Поява грошей не лише в паперовій, а й у цифровій формі є природним кроком їх еволюції у сучасному світі, зазначає Нацбанк України. Нині більшість центробанків розвинених країн світу в тому чи іншому вигляді працюють над цифровою валютою, свідчать дані Банку міжнародних розрахунків. На початку лютого влада Китаю розіграла серед жителів $1,5 млн у цифровій валюті, яку розробляє центральний банк. На відміну від добре відомих цифрових валют, таких як біткоїн, цифрову валюту Китаю контролює влада, а не децентралізована система.

В Україні Національний банк почав вивчати можливість випуску власної цифрової валюти е-гривні з 2016 року. 2018-го було реалізовано пілотний проєкт, під час якого в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні. 

Серед переваг цифрових валют відзначають те, що вони допомагають зробити суспільство більш фінансово інклюзивним, фінансові послуги – доступнішими, а платежі – швидшими та дешевшими. Натомість існують потенційні ризики. Зокрема, цифрові валюти можуть докорінно змінити ландшафт фінансової системи, а також створити ймовірні ризики для функціонування банківської системи та фінансової стабільності загалом. Крім того, будь-які технології, на яких будуються цифрові валюти, не застраховані від збоїв у роботі системи.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні