Категорія
Новини
Дата

Китай видасть громадянам $1,5 млн у цифровій валюті в рамках тестування

Влада Китаю розіграє серед жителів $1,5 млн у цифровій валюті, яку розробляє центральний банк. На відміну від добре відомих цифрових валют, таких як біткоїн, цифрову валюту Китаю контролює влада, а не децентралізована система, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Китайська влада розіграє серед жителів 50 000 ваучерів номіналом 200 юанів (близько $30).
  • Цифрову валюту можна буде витратити в деяких офлайн- та інтернет-магазинах під час китайських новорічних свят з 10 по 17 лютого.
  • Це третє випробування цифрової валюти, яку розробляє Народний банк Китаю. В останні кілька місяців аналогічні експерименти проводили в містах Шеньчжень і Сучжоу.
  • Право на тестування цифрової валюти матимуть лише ті, хто має китайський ідентифікаційний номер або посвідку на проживання в Гонконзі, Макао чи Тайвані. 

Контекст

В останні кілька років переважна більшість споживчих платежів у Китаї здійснюється безготівково. В основному через застосунки Alipay та WeChat Pay. Народний банк Китаю розробляє цифрову валюту, яка буде працювати аналогічно транзакціям через існуючі платіжні застосунки.

Поява грошей не лише в паперовій, а й у цифровій формі є природним кроком еволюції грошей у сучасному світі, зазначає Нацбанк України. Нині більшість центробанків розвинених країн світу в тому чи іншому вигляді працюють над цифровою валютою, свідчать дані Банку міжнародних розрахунків.

В Україні Національний банк почав вивчати можливість випуску власної цифрової валюти е-гривні з 2016 року. У 2018 році було реалізовано пілотний проєкт, під час якого в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні. Серед переваг цифрових валют відзначають те, що вони допомагають зробити суспільство більш фінансово інклюзивним, фінансові послуги – доступнішими, а платежі – швидшими та дешевшими.

Натомість існують потенційні ризики. Зокрема, цифрові валюти можуть докорінно змінити ландшафт фінансової системи, а також створити ймовірні ризики для функціонування банківської системи та фінансової стабільності загалом. Крім того, будь-які технології, на яких будуються цифрові валюти, не застраховані від збоїв у роботі системи.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні