Категорія
Новини
Дата

Ціна на газ у Європі різко зросла. Напередодні «Газпром» оголосив про відключення від поставок Польщі й Болгарії

Європейські ціни на газ зросли на 20% в середу, 27 квітня, після того, як російський «Газпром» призупинив поставки до Польщі та Болгарії, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку торгів ф’ючерсні контракти, які відстежують оптову ціну на газ в Європі, піднялися приблизно на 20% — до €117 за мегават-годину.
  • Ціни майже в сім разів вищі, ніж рік тому.
  • «Болгарія і Польща є транзитними державами», – зазначають у «Газпромі», — У разі несанкціонованого відбору російського газу з обсягів транзиту в треті країни, поставки для транзиту будуть зменшені на цей обсяг».

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ оплачувати постачання газу в рублях. Така схема передбачає, що клієнти продовжать платити за російський газ у валюті, а російські банки переводитимуть кошти у рублі.

Міністри енергетики країн «Великої сімки» заявили, що оплата за російський газ у рублях неприпустима і є одностороннім і явним порушенням діючих угод.

Російський «Газпром» повідомив нафтогазову компанію Польщі PGNiG, що збирається повністю зупинити постачання газу з 27 квітня. У І кварталі цього року на РФ припадало 53% газу, що імпортується PGNiG.

«Газпром» зупинив поставки газу і до Болгарії. Болгарія отримує майже весь газ у межах 10-річного контракту з «Газпромом», термін дії якого спливає наприкінці цього року. Щороку країна споживає 3 млрд куб. газу. Раніше вона повідомляла, що не буде продовжувати контракт на постачання природного газу з російським «Газпромом» на тлі війни в Україні.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні