Категорія
Новини
Дата

Туристична галузь торік втратила майже $4,5 трлн. Її внесок у світовий ВВП скоротився майже удвічі, – WTTC

Всесвітня Рада з подорожей і туризму (WTTC) опублікувала звіт за підсумками спільного з Oxford Economics дослідження впливу подорожей і туризму на економіку й занятість у 185 країнах і 25 регіонах світу. Внесок індустрії туризму в світовий ВВП торік скоротився майже удвічі, до $4,7 трлн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сфери подорожей і туризму втратили $4,498 трлн у 2020 році. 
  • Внесок сфери подорожей і туризму у ВВП знизився на 49,1% в порівнянні з 2019-м. Якщо 2019 року частка у світовому ВВП становила 10,4%, то за підсумком 2020-го ця частка склала 5,5% через карантинні обмеження.
  • Минулого року в сфері туризму було скорочено майже 62 млн, або 18,5%, робочих місць. У результаті в галузі залишилося 272 млн робітників. 
  • 2019 року під час поїздок мандрівники витратили $1,7 трлн, що становило 7% міжнародного експорту і 27,4% експорту послуг. Торік витрати внутрішніх туристів знизилися на 45%, у той час як витрати іноземних – на 69,4%.

Контекст

Через пандемію COVID-19 уже більше року діють обмеження на пересування. Це серйозно позначилося на індустрії подорожей і туризмі. Лише за перші вісім місяців 2020-го Всесвітня туристична організація (UNWTO) оцінила втрати експортних доходів від міжнародного туризму в $730 млрд. Дані за увесь рік поки що не опубліковані.

Туристичний ринок в Україні скоротився на 60–70% 2020 року, розповів виконавчий директор Української асоціації туристичних агенцій Павло Григораш у коментарі виданню «Економічна правда». Загалом туристична галузь України торік отримала близько 60 млрд грн збитків через пандемію, повідомила голова Держагентства розвитку туризму України (ДАРТ) Марʼяна Олеськів.

Аби пожвавити туризм і полегшити пересування людей, президент Володимир Зеленський закликав розробити в Україні свою систему паспортів вакцинації від коронавірусу.

Країни Європейського Союзу вже офіційно погодилися випустити COVID-паспорти. Вони сподіваються відкрити подорожі для туристів цього літа.

Цікаво, що Всесвітня організація охорони здоровʼя виступає проти паспорта COVID-вакцинації. В організації вважають, що запровадження паспорта вакцинації може бути несправедливим щодо людей, які не можуть бути вакциновані з певних причин. А такий документ тільки дасть можливість «несправедливості ще більше вкоренитися в системі».

Тим часом Китай першим у світі запустив цифровий сертифікат щеплення від COVID-19 для своїх громадян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні