Категорія
Новини
Дата

Творець Всесвітньої павутини продав NFT її вихідного коду за $5,4 млн. Він уперше напряму заробив на своєму винаході

Британський компʼютерний вчений і творець World Wide Web (WWW, або Всесвітня павутина) Тім Бернерс-Лі продав вихідний код технології у вигляді NFT. Як повідомляє аукціонний дім Sothebyʼs, лот обійшовся покупцю в $5,4 млн.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Переможець аукціону отримав чотири різні предмети: оригінальні файли з часовими позначками, що містять 9555 рядків коду, лист Бернерса-Лі про код і його створення, 30-хвилинну анімовану візуалізацію написання коду та цифровий постер із зображенням коду й підписом автора.
  • Ім’я покупця вихідного коду World Wide Web не розголошується.
  • Аукціон із продажу NFT Бернерса-Лі під назвою «Це змінило все» почався 22 червня, а початкова ставка була $1000, пише CNBC.
  • Продавши NFT, Бернерс-Лі вперше отримав напряму гроші за свій винахід, пише Financial Times. На відміну від засновників Google, Facebook і Amazon, які розбагатіли завдяки інтернету, Бернерс-Лі – не мільярдер, тому що його технологію не було запатентовано. Лабораторія ЦЕРН у Швейцарії, де Бернерс-Лі працював у момент створення технології, зробила розробку надбанням громадськості.

Довідка

World Wide Web (WWW, або Web) – це інформаційний простір, де документи та інші веб-ресурси ідентифіковані покажчиком ресурсів (URL). Вони повʼязані між собою гіперпосиланнями і можуть бути доступні через інтернет. Гіперпосилання дають змогу користувачам переміщатися між веб-сторінками. Кілька веб-сторінок зі спільним доменним імʼям утворюють веб-сайт. Тім Бернерс-Лі створив Всесвітню павутину в період з 1989-го по 1991 рік.

Контекст

Продаж NFT Бернерса-Лі за $5,4 млн перевищив суму у $2,9 млн, за яку купили перший твіт засновника Twitter Джека Дорсі у вигляді NFT. Однак це все одно менше рекордної суми, за яку було продано NFT. У березні 2021 року графічний дизайнер Біпл, справжнє імʼя якого Майк Вінкельманн, продав NFT цифрову картину «Перші 5000 днів» за рекордні $69 млн на аукціоні Christieʼs. Також цього ж місяця цифровий аватар, відомий як CryptoPunk, було продано на Sothebyʼs за більш ніж $11,7 млн.

За даними аналітичної платформи NonFungible, загальний обсяг продажів NFT у першому кварталі цього року досяг $2 млрд. Водночас продажі цифрових предметів колекціонування різко впали в останні тижні – з семиденного піку в $176 млн 9 травня до $8,7 млн 15 червня. Це означає, що обсяги зараз приблизно повернулися на рівень початку 2021 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні