Категорія
Новини
Дата

У «Київміськбуді» уточнили суму, необхідну на добудову 20 житлових комплексів компанії

Сума коштів для добудови 20 житлових комплексів з портфелю «Київміськбуд» становить 17,7 млрд грн, повідомила Forbes пресслужба забудовника. Раніше директорка департаменту продажу та маркетингу Тетяна Маркова розповідала про 24 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пресслужба компанії уточнила, що 24 млрд грн – це сума, яку «Київміськбуд» матиме у разі продажу усієї нерухомості, яка є у портфелі компанії та знаходиться на різних стадіях будівництва. Для здійснення фінальної добудови усіх ЖК, необхідно 17,7 млрд грн, йдеться у коментарі.
  • «Це не означає, що такої суми не вистачає або що утворилась «діра». Із відновленням галузі та активізацією ринку нерухомості, відновиться продаж квартир, що дозволить здійснювати добудову», – уточнюється у коментарі.
  • В компанії зазначили, що у разі необхідності продажу усієї наявної нерухомості «Київміськбуд» матиме плюсовий баланс у понад 5 млрд грн.
  • За даними «Київміськбуду», сума у 17,7 млрд грн включає 4,5 млрд грн, необхідних на добудову девʼяти ЖК, які компанія отримала від збанкрутілого конкурента «Укрбуд».

Контекст

Ключова проблема «Київміскбуду» – як і більшість гравців на будівельному ринку України, компанія роками працювала за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно за рахунок коштів нових інвесторів, розповідають два співрозмовники Forbes, дотичні до ринку нерухомості, які побажали спілкуватися на умовах анонімності через високу сенситивність теми.

Головний ризик такої схеми – кошти не мають цільового призначення та ніким не контролюються, тож забудовник може перекидати кошти з одного обʼєкту на інший. 

У випадку з КМБ навіть у мирний час така модель давала збої. Середня затримка у забудовника становить 17 місяців, розповідає представниця ініціативної інвесторської групи Маргарита Якуба.

Друга проблема – борги перед КМБ. По-перше, в інвесторів, які купували житло «на виплат», 326 млн грн. По-друге, 400 млн грн зобовʼязань фінкомпанії-управителя фонду фінансування будівництва «Укрбуду», розповіла директорка департаменту продажу та маркетингу компанії Тетяна Маркова.

Раніше голова компанії Ігор Кушнір заявляв про два сценарії вирішення проблем: викуп столичною владою нерухомості на 300 млн грн або докапіталізація на 1 млрд грн. За словами Маркової, варіант викупу квартир містом справді розглядався, але його відклали після рішення провести аудит, а залучити кредити у банках на прийнятних умовах КМБ не вдалося.

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Кушнір відсторонений від роботи.

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних із столичним забудовником.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні