Категорія
Новини
Дата

Голову «Київміськбуду» Кушніра відсторонили від виконання обовʼязків після виходу журналістського розслідування

2 хв читання

Наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Ігор Кушнір відсторонений від роботи. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Ключові факти

  • За словами Кличка, на його вимогу відбулося спільне засідання наглядової ради та правління ПрАТ «Київміськбуд». Було ухвалене рішення про проведення аудиту діяльності компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм.
  • На цей час керівник «Київміськбуду» Ігор Кушнір відсторонений від виконання обовʼязків, зазначив мер Києва.
  • Також, за словами Кличка, працює тимчасова контрольна комісія, яку створили депутати Київради. «І вона теж надасть результати перевірки діяльності ПрАТ «Київміськбуд» та її керівництва», – зазначив він.
  • «Київміськбуд» продовжуватиме виконувати зобов’язання перед інвесторами, додав Кличко.

«Київміськбуд»

Один із найбільших забудовників в Україні. Юридично на 80% компанія належить громаді Києва, а фактично, як визнав в інтервʼю ЕП її президент Ігор Кушнір, під цим брендом працюють приватні компанії.

Холдинг наразі контролює майже третину ринку первинної нерухомості Києва, що стало можливим після передачі «Київміськбуду» недобудованих обʼєктів «Укрбуд девелопмент» Максима Микитася у 2019 році. У компанії приблизно 20 000 інвесторів.

Контекст

Один із найбільших забудовників столиці – «Київміськбуд» – не відновлює будівництво 18 обʼєктів. Середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків, що зводить забудовник, становить 17 місяців. У компанії пояснили, що фінансування будівництва ЖК відбувається коштом приватних інвесторів. Після початку великої війни продажі зупинилися майже повністю, тому почали виникати суттєві перебої з фінансуванням будівництва, заявили в «Київміськбуді».

Роботи не відновляться, доки не будуть знайдені джерела фінансування, заявив у середині квітня президент компанії Ігор Кушнір. За його словами, «Київміськбуд» не може відновити роботу на об’єктах через подорожчання будматеріалів, скорочення кадрів і «практично повну» відсутність продажів. У «Київміськбуді» очікували, що реалізується один із декількох сценаріїв залучення коштів і порятунку компанії.

Кушнір заявляв, що перший сценарій передбачає викуп столичною владою у компанії нерухомості на 300 млн грн на потреби Києва. Другий варіант – докапіталізація «Київміськбуду» на 1 млрд грн.

Днями Bihus.Info опублікував розслідування, фігурантом якого став Ігор Кушнір. За даними журналістів, Кушнір покинув Україну з довідкою про інвалідність і разом із дружиною у травні цього року підкорив вершину Еверест.

«Ось тільки як посадовцю вдалося виїхати через стан здоровʼя і підкорити таку вершину, яка дається не всім підготовленим здоровим людям – загадка», – наголошується в розслідуванні.

Пресслужба президента «Київміськбуду» повідомила, що Ігор Кушнір має третю групу інвалідності з 2005 року. Там зазначили, що він бореться з онкологічною хворобою.

Також у пресслужбі заявили, що Кушнір є досвідченим альпіністом, який піднявся на два «восьмитисячника» та сім «семитисячників», а підкорення Евересту було його давньою мрією. 

Крім того, журналісти виявили на Лазуровому узбережжі розкішну віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини Кушніра. Сам президент «Київміськбуду» заявив, що не має майна поза межами України.

Раніше журналісти виявили, як на виведеній землі з «Київміськбуду» у Козині бізнес-оточення та родичі Кушніра збудували закрите котеджне містечко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні