Категорія
Новини
Дата

У РФ затвердили правила відстрочки ІТ-фахівців від армії на тлі відтоку кадрів із країни

Уряд Росії на тлі масового виїзду IT-фахівців із країни затвердив для них порядок відстрочки від служби в армії. Відповідну постанову підписав премʼєр-міністр Михайло Мішустін, пише The Bell.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На відстрочку від служби в армії РФ можуть претендувати:
  1. молодь віком до 27 років з вищою освітою та досвідом роботи в IT-компаніях не менше року;
  2. спеціалісти зі стажем менше одного року, якщо вони закінчили вищий навчальний заклад за рік до моменту призначення на посаду.
  • Компанії повинні відправити список претендентів на відстрочку до Мінцифри РФ не пізніше 1 травня. Відомство направить узагальнений перелік до Міноборони, яке надішле підсумкові списки до військкоматів.
  • Існує також перелік спеціальностей та напрямів підготовки у вишах, які дозволяють претендувати на відстрочку – математика, прикладна інформатика та ін.

Контекст

У Росії спостерігається відтік кадрів в галузі інформаційних технологій – з країни наприкінці лютого та у березні виїхали до 70 000 ІТ-фахівців, заявив директор Російської асоціації електронних комунікацій Сергій Плуготаренко. Частина з них – працівники міжнародних сервісних компаній: EPAM, Luxoft, DataArt. Росію можуть покинути під час «другої» хвилі ще понад 100 000 ІТ-фахівців, за найнегативнішим прогнозом Плуготаренка. В асоціації вважають за необхідне вжити стимулюючих заходів для зміни тенденції та пошуку нових ринків збуту «на сході».

Загалом у Росії, згідно зі звітом Мінцифри РФ, у 2020 році працювало 761 500 розробників і аналітиків програмного забезпечення. Вони експортували послуг на $5,936 млрд. Ще $6,75 млрд, за розрахунками IDC, в 2020 році займав внутрішний ринок ІТ-послуг. Якщо прогнози Російської асоціації електронних комунікацій справдяться, країну-агресора полишить кожен п’ятий ІТ-фахівець.

Іноземні компанії масово бойкотують «токсичну» Росію, залишаючи сотні тисяч людей без роботи. Кількість міжнародних компаній, які розривають співпрацю з російським бізнесом через війну Росії проти України, збільшується майже щодня. На вторгнення РФ в Україну російський IT-ринок відреагував майже миттєво – багато підприємців виїхали та перевезли за собою цілі команди.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні