Категорія
Новини
Дата

У РФ затвердили правила відстрочки ІТ-фахівців від армії на тлі відтоку кадрів із країни

1 хв читання

Уряд Росії на тлі масового виїзду IT-фахівців із країни затвердив для них порядок відстрочки від служби в армії. Відповідну постанову підписав премʼєр-міністр Михайло Мішустін, пише The Bell.

Ключові факти

  • На відстрочку від служби в армії РФ можуть претендувати:
  1. молодь віком до 27 років з вищою освітою та досвідом роботи в IT-компаніях не менше року;
  2. спеціалісти зі стажем менше одного року, якщо вони закінчили вищий навчальний заклад за рік до моменту призначення на посаду.
  • Компанії повинні відправити список претендентів на відстрочку до Мінцифри РФ не пізніше 1 травня. Відомство направить узагальнений перелік до Міноборони, яке надішле підсумкові списки до військкоматів.
  • Існує також перелік спеціальностей та напрямів підготовки у вишах, які дозволяють претендувати на відстрочку – математика, прикладна інформатика та ін.

Контекст

У Росії спостерігається відтік кадрів в галузі інформаційних технологій – з країни наприкінці лютого та у березні виїхали до 70 000 ІТ-фахівців, заявив директор Російської асоціації електронних комунікацій Сергій Плуготаренко. Частина з них – працівники міжнародних сервісних компаній: EPAM, Luxoft, DataArt. Росію можуть покинути під час «другої» хвилі ще понад 100 000 ІТ-фахівців, за найнегативнішим прогнозом Плуготаренка. В асоціації вважають за необхідне вжити стимулюючих заходів для зміни тенденції та пошуку нових ринків збуту «на сході».

Загалом у Росії, згідно зі звітом Мінцифри РФ, у 2020 році працювало 761 500 розробників і аналітиків програмного забезпечення. Вони експортували послуг на $5,936 млрд. Ще $6,75 млрд, за розрахунками IDC, в 2020 році займав внутрішний ринок ІТ-послуг. Якщо прогнози Російської асоціації електронних комунікацій справдяться, країну-агресора полишить кожен п’ятий ІТ-фахівець.

Іноземні компанії масово бойкотують «токсичну» Росію, залишаючи сотні тисяч людей без роботи. Кількість міжнародних компаній, які розривають співпрацю з російським бізнесом через війну Росії проти України, збільшується майже щодня. На вторгнення РФ в Україну російський IT-ринок відреагував майже миттєво – багато підприємців виїхали та перевезли за собою цілі команди.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні