Категорія
Новини
Дата

У січні–лютому можуть бути проблеми з фінансуванням видатків. Міністр фінансів Марченко розповів про «план Б»

Через ризики фінансування держбюджету в січні–лютому 2024 року Мінфін планує активізувати внутрішні ресурси для покриття видатків. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Марченко заявив про ризики в січні–лютому. За його словами, рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо для фінансування бюджету на цей період, «щоб ми самостійно могли впоратися». 
  • «Тому в нас наразі працює механізм «плану Б». Ми максимально наближатимемо ті ресурси, які можемо наблизити, на січень–лютий», – наголосив він.
  • Зокрема, він назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.
  • «Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс», – зазначив голова Мінфіну.
  • Він запевнив, що Міністерство фінансів працює в кооперації з Національним банком.
  • За словами Марченка, потенційним ризиком на наступний рік є збільшення видатків держбюджету на 2025 рік, зокрема на оборону. Він зазначив, що у держбюджеті на наступний рік передбачений максимум, який можна виділити на сектор оборони та безпеки.
  • «Ми не можемо знати наперед, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом», – сказав Марченко.

Контекст

За даними Мінфіну, у 2023 році Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько $42,3 млрд.

У 2023-му ЄС став найбільшим донором прямої бюджетної підтримки. €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.

21 грудня держбюджет отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш у рамках програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік.

Що стосується наступного року, то Україна, схоже, таки стала заручником внутрішніх політичних суперечок між основними партіями у США. Законопроєкт з фінансовою та військовою допомогою Україні застряг у Конгресі, що збільшує для Києва як військові, так і економічні ризики. Скільки грошей Україна може отримати від США та інших партнерів і що робитиме, якщо цих грошей не вистачить, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні