Категорія
Новини
Дата

Україна отримала останній транш макрофінансової допомоги ЄС на €18 млрд

Державний бюджет України отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш в рамках програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кошти від ЄС спрямовуються на пріоритетні потреби держбюджету у соціальній та гуманітарній сферах.
  • У 2023 році ЄС – найбільший донор прямої бюджетної підтримки, наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.
  • Марченко також додав, що збереження допомоги є важливим елементом стабільної фінансової системи і в наступному році. «Розраховуємо на продовження нашої співпраці у рамках ініціативи Єврокомісії щодо започаткування Ukraine Facility на 2024–2027 роки обсягом €50 млрд.
  • Від початку повномасштабної війни загальний обсяг бюджетної підтримки від ЄС сягнув €26 млрд.
  • Про виплату останнього траншу також повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона зазначила, що ЄС повинен досягти домовленості, аби й надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення, відбудови та реформ.
  • «Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга і майбутнього члена», – написала фон дер Ляєн в на своїй сторінці в X.

Контекст

Україна отримує фінансування у рамках програми ЄС на пільгових умовах з терміном погашення кредиту 35 років. Відсотки та інші пов’язані платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватимуть країни ЄС.

Міністр фінансів Марченко раніше заявив, що за 2023 рік, завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами, Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько $42,3 млрд, заявив Марченко.

Також він повідомив, що потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити із $41 млрд до $37,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні