Категорія
Новини
Дата

У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна

У Стамбулі завершилися переговори між військовими делегаціями Росії, України та Туреччини за участю представників ООН щодо забезпечення безпечного відвантаження зерна, яке очікує в українських портах. Про це у Twitter повідомляє міністерство національної оборони Туреччини.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Це перші переговори України та Росії з офіційними особами ООН і Туреччини. Їх ціль — знайти шляхи по розблокуванню експорту українського зерна морським шляхом.
  • Доповнено. Турецька сторона заявила, що учасники переговорів домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив сподівання, що фінальну угоду про експорт продуктів харчування з України через Чорне море буде підписано наступного тижня.
  • Раніше сьогодні голова МЗС Дмитро Кулеба заявив: «Ми за два кроки від домовленості з Росією. Необхідно вирішити питання безпеки, пов’язані з позицією Росії. Ми у фінальній фазі й зараз все залежить від Росії. Якщо вони справді захочуть, то скоро почнеться експорт зерна. Якщо вони використають це, щоб продовжувати грати у свої «Голодні ігри», вони продовжуватимуть наполягати на важливості переговорів», — сказав Кулеба.
У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна /Фото 1

Фото: Перша зустріч України, ООН, Туреччини та Росії щодо розблокування портів. Twitter міністерство національної оборони Туреччини

У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна /Фото 2

Twitter міністерство національної оборони Туреччини

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Раніше посол України в Туреччині Василь Боднар казав Forbes, що ООН шукає спосіб зблизити позиції української та російської сторін і знайти якусь середину. 

Позиції сторін наразі такі. Україна наполягає на тому, щоб у нас була реальна безпека виходу і заходу до портів і унеможливленні заходу російських військових суден. Росіяни хочуть отримати можливість контролю за проходженням комерційних суден та розмінування фарватерів. Ці умови для нас неприйнятні. Розмінування без забезпечення безпеки портів і фарватерів створює безпосередню загрозу нашим портам. Крім того, у росіян немає права на перевірку суден у наших територіальних водах.

Останні два місяці Туреччина – головний посередник у перемовинах щодо розблокування морських портів. Україна забезпечує 10% світового експорту продовольства. Через порти експортувала 5-6 млн тонн щомісячно. Блокування портів може спричинити голод у близькосхідних та африканських країнах.

У 2022 році Україна планувала експортувати 25 млн т зернових до різних країн світу. Більша частина мала йти саме через морські порти, які окуповані або заблоковані росіянами. Європа допомагає Україні доставити її зерно автодорогами й залізничними шляхами в порти Румунії або країн Балтії. Хоча навіть за найоптимістичнішими прогнозами лише 20% українського зерна можна буде експортувати в такий спосіб, пише Economist.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні