Категорія
Новини
Дата

У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна

2 хв читання

У Стамбулі завершилися переговори між військовими делегаціями Росії, України та Туреччини за участю представників ООН щодо забезпечення безпечного відвантаження зерна, яке очікує в українських портах. Про це у Twitter повідомляє міністерство національної оборони Туреччини.

Ключові факти:

  • Це перші переговори України та Росії з офіційними особами ООН і Туреччини. Їх ціль — знайти шляхи по розблокуванню експорту українського зерна морським шляхом.
  • Доповнено. Турецька сторона заявила, що учасники переговорів домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив сподівання, що фінальну угоду про експорт продуктів харчування з України через Чорне море буде підписано наступного тижня.
  • Раніше сьогодні голова МЗС Дмитро Кулеба заявив: «Ми за два кроки від домовленості з Росією. Необхідно вирішити питання безпеки, пов’язані з позицією Росії. Ми у фінальній фазі й зараз все залежить від Росії. Якщо вони справді захочуть, то скоро почнеться експорт зерна. Якщо вони використають це, щоб продовжувати грати у свої «Голодні ігри», вони продовжуватимуть наполягати на важливості переговорів», — сказав Кулеба.
У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна /Фото 1

Фото: Перша зустріч України, ООН, Туреччини та Росії щодо розблокування портів. Twitter міністерство національної оборони Туреччини

У Стамбулі завершилися переговори про розблокування експорту українського зерна /Фото 2

Twitter міністерство національної оборони Туреччини

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Раніше посол України в Туреччині Василь Боднар казав Forbes, що ООН шукає спосіб зблизити позиції української та російської сторін і знайти якусь середину. 

Позиції сторін наразі такі. Україна наполягає на тому, щоб у нас була реальна безпека виходу і заходу до портів і унеможливленні заходу російських військових суден. Росіяни хочуть отримати можливість контролю за проходженням комерційних суден та розмінування фарватерів. Ці умови для нас неприйнятні. Розмінування без забезпечення безпеки портів і фарватерів створює безпосередню загрозу нашим портам. Крім того, у росіян немає права на перевірку суден у наших територіальних водах.

Останні два місяці Туреччина – головний посередник у перемовинах щодо розблокування морських портів. Україна забезпечує 10% світового експорту продовольства. Через порти експортувала 5-6 млн тонн щомісячно. Блокування портів може спричинити голод у близькосхідних та африканських країнах.

У 2022 році Україна планувала експортувати 25 млн т зернових до різних країн світу. Більша частина мала йти саме через морські порти, які окуповані або заблоковані росіянами. Європа допомагає Україні доставити її зерно автодорогами й залізничними шляхами в порти Румунії або країн Балтії. Хоча навіть за найоптимістичнішими прогнозами лише 20% українського зерна можна буде експортувати в такий спосіб, пише Economist.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні