Категорія
Новини
Дата

Uber використала близько 50 компаній для ухилення від сплати податків з майже $6 млрд доходу, – дослідження CICTAR

Компанія Uber Technologies використала близько 50 нідерландських підставних компаній, щоб скоротити свої глобальні податкові відрахування, пише Business Insider із посиланням на дослідження Центру міжнародної корпоративної податкової звітності та досліджень (CICTAR).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 2019 року Uber заявила про глобальні операційні збитки (без урахування США і Китаю) у $4,5 млрд. Насправді, за даними CICTAR, операційний дохід склав $5,8 млрд.
  • За даними CICTAR, Uber використала податкові пільги на інтелектуальну власність, аби запобігти нарахуванню податків.
  • Компанія передала свою інтелектуальну власність через «позику» в розмірі $16 млрд від однієї зі своїх дочірніх компаній в Сингапурі, йдеться в дослідженні. Сингапурська компанія, своєю чергою, володіє однією з нідерландських підставних компаній Uber. Це надає Uber податкові пільги в розмірі $1 млрд щорічно, виявили дослідники.
  • CICTAR також визначив, що кілька нідерландських дочірніх компаній Uber не надали обовʼязкові фінансові звіти.
  • В Індії Uber сплатила менше третини 6%-ного податку, який країна стягує з транснаціональних компаній.
  • В Австралії CICTAR виявив, що Uber недоплачує податки на $30,5 млн.

Важливі цифри

Заходи щодо скорочення ухилення від сплати податків, за оцінками Мережі податкового правосуддя, обходиться урядам країн світу у $427 млрд на рік.

Контекст

З метою ухилення від сплати податків деякі країни лобіюють введення глобального мінімального податку. Зокрема, адміністрація президента Джо Байдена виступає за встановлення мінімальної податкової ставки на рівні 28%, пише BBC.

В Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) схиляються до мінімальної корпоративної ставки у 12,5%. За даними Tax Foundation, середня ставка корпоративного податку в світі становить близько 24%. В Європі найнижчий регіональний показник – приблизно 20%.

Введення податку аргументують необхідністю зупинити гонку, в результаті якої країни знижують ставки для компаній у спробі залучити інвестиції. Водночас глава Світового банку Девід Малпасс застеріг світових лідерів від встановлення занадто високої глобальної мінімальної податкової ставки для компаній. За його словами, це завадило би бідним країнам залучати інвестиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні