Володимир Зеленський /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна може погодитися на транзит аміаку з РФ після обміну полонених «всіх на всіх» – Зеленський

1 хв читання

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Україна погодитися на транзит російського аміаку до Одеси за умови обміну полоненими за формулою «всіх на всіх». Про це сказав президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання під час конференції Bloomberg New Economy Forum у четвер, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • «Ми не хочемо торгувати з Росією, допомагати їм – вони наш ворог. Я сказав, що ми можемо погодитися, лише якщо вони обміняють усіх наших полонених на своїх полонених», – сказав Зеленський.

Контекст

Транзит російського аміаку трубопроводом «Тольятті-Одеса» було зупинено 24 лютого. «Тольяттиазот», який належить групі «УралХим» російського олігарха Дмитра Мазепіна та контролює російську частину трубопроводу, змушений був зупинити три із семи агрегатів аміаку і перевести решту в режим зниженого навантаження.

Загальна протяжність аміакопроводу «Тольятті-Одеса» становить 2 418 км, територією України – 1018 км. Оператором його української частини виступає держпідприємство «Укрхімтрансаміак», а доставлений на державний Одеський припортовий завод (ОПЗ) російський аміак раніше постачали на експорт.

Аміак є ключовим компонентом добрив. За даними дослідницької компанії ICIS, до вторгнення в Україну Росія постачала морем 20% його світових вантажів.

За даними ООН, ціни на добрива за останній рік зросли більш ніж удвічі, частково через те, що в лютому було зупинено трубопровід, який зʼєднує Самару на південному заході Росії з українським чорноморським портом Південний.

За даними Argus Media, трубопроводом проходило близько 2,3 млн т російського аміаку на рік.

У вересні стало відомо, що дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні