Категорія
Новини
Дата

ООН веде перемовини з Україною та Росією щодо відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті – Одеса» – FT

2 хв читання

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море у спробі знизити світові ціни на добрива, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу, яким аміак – ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив – проходить з Росії до українського узбережжя Чорного моря, повідомляють три джерела, близькі до перемовин.
  • Ребека Грінспан, офіційна представниця ООН, яка очолює цільову групу, підтвердила переговори в коментарі для Financial Times. «Переговори просуваються в правильному напрямку, і всі сторони на всіх рівнях докладають усіх зусиль для забезпечення позитивного результату», – сказала вона, додавши, що переговори продовжуються «в терміновому порядку» з метою запобігання «продовольчій кризі в глобальному масштабі» у найближчі роки.
  • Зазначається, що ця пропозиція є частиною угоди про продовольство та добрива, обіцяну Росії в обмін на підтримку угоди щодо зерна у липні. 
  • «Це дозволить російським партіям аміаку використовувати той самий морський коридор, яким перевозилося близько 3 млн т пшениці, кукурудзи та інших продуктів харчування з раніше заблокованих українських портів», – йдеться у матеріалі.
  • За словами джерел, поінформованих про хід переговорів, у разі успіху така угода дозволить щорічно відвантажувати з Росії 2 млн т хімічного компонента на суму близько $2,4 млрд у поточних цінах.
  • Учасники переговорів сподіваються, що це допоможе «помʼякшити глобальну продовольчу кризу, а також зміцнити угоду щодо зерна», яку активно критикує Путін.
  • Обговорення активізувалися останніми тижнями. Водночас незрозуміло, чи вплине недавня військова поразка, яку Україна завдала російським силам, на переговори.

Контекст

Аміак є ключовим компонентом добрив. За даними дослідницької компанії ICIS, до вторгнення в Україну Росія постачала морем 20% його світових вантажів.

За даними ООН, ціни на добрива за останній рік зросли більш ніж удвічі, частково через те, що в лютому було зупинено трубопровід, який зʼєднує Самару на південному заході Росії з українським чорноморським портом Південний.

За даними Argus Media, трубопроводом проходило близько 2,3 млн т російського аміаку на рік.

За словами двох джерел, ООН також домагається звільнення від 20 000 до 40 000 т аміаку, що заблокований в Южному. В організації кажуть, що Україна отримає доходів у «десятки чи сотні мільйонів доларів» у вигляді транзитних та портових зборів. ООН також наполягає на тому, щоб Москва дозволила відвантаження зерна з порту Миколаєва.

 22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються.

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову» угоду у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні