Категорія
Новини
Дата

ООН веде перемовини з Україною та Росією щодо відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті – Одеса» – FT

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море у спробі знизити світові ціни на добрива, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу, яким аміак – ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив – проходить з Росії до українського узбережжя Чорного моря, повідомляють три джерела, близькі до перемовин.
  • Ребека Грінспан, офіційна представниця ООН, яка очолює цільову групу, підтвердила переговори в коментарі для Financial Times. «Переговори просуваються в правильному напрямку, і всі сторони на всіх рівнях докладають усіх зусиль для забезпечення позитивного результату», – сказала вона, додавши, що переговори продовжуються «в терміновому порядку» з метою запобігання «продовольчій кризі в глобальному масштабі» у найближчі роки.
  • Зазначається, що ця пропозиція є частиною угоди про продовольство та добрива, обіцяну Росії в обмін на підтримку угоди щодо зерна у липні. 
  • «Це дозволить російським партіям аміаку використовувати той самий морський коридор, яким перевозилося близько 3 млн т пшениці, кукурудзи та інших продуктів харчування з раніше заблокованих українських портів», – йдеться у матеріалі.
  • За словами джерел, поінформованих про хід переговорів, у разі успіху така угода дозволить щорічно відвантажувати з Росії 2 млн т хімічного компонента на суму близько $2,4 млрд у поточних цінах.
  • Учасники переговорів сподіваються, що це допоможе «помʼякшити глобальну продовольчу кризу, а також зміцнити угоду щодо зерна», яку активно критикує Путін.
  • Обговорення активізувалися останніми тижнями. Водночас незрозуміло, чи вплине недавня військова поразка, яку Україна завдала російським силам, на переговори.

Контекст

Аміак є ключовим компонентом добрив. За даними дослідницької компанії ICIS, до вторгнення в Україну Росія постачала морем 20% його світових вантажів.

За даними ООН, ціни на добрива за останній рік зросли більш ніж удвічі, частково через те, що в лютому було зупинено трубопровід, який зʼєднує Самару на південному заході Росії з українським чорноморським портом Південний.

За даними Argus Media, трубопроводом проходило близько 2,3 млн т російського аміаку на рік.

За словами двох джерел, ООН також домагається звільнення від 20 000 до 40 000 т аміаку, що заблокований в Южному. В організації кажуть, що Україна отримає доходів у «десятки чи сотні мільйонів доларів» у вигляді транзитних та портових зборів. ООН також наполягає на тому, щоб Москва дозволила відвантаження зерна з порту Миколаєва.

 22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються.

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову» угоду у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні