Категорія
Новини
Дата

Україна не змогла домовитися з власниками євробондів про реструктуризацію боргу на $20 млрд. Переговори продовжаться

1 хв читання

Україна не змогла домовитися з групою власників облігацій щодо реструктуризації боргу на $20 млрд під час офіційних переговорів у червні. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів на Лондонській фондовій біржі від 17 червня та пресрелізі.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • Власники облігацій відхилили пропозицію України знизити вартість валютних облігацій на 60% на переговорах цього місяця, повідомив Мінфін.
  • Комітет інвесторів, який представляє власників близько 20% облігацій, натомість запропонував знизити вартість облігацій спочатку на 20%, згодом на 22,5%. Проте, за даними Мінфіну, МВФ заявив, що це призведе до невиконання ключових боргових зобовʼязань.
  • Україна запропонувала власникам євробондів два варіанти обміну всіх тринадцяти серій єврооблігацій: на серію інструментів з фіксованим доходом (прості облігації) та державні деривативні інструменти або на серію простих облігацій, пояснили в пресслужбі Мінфіну.
  • Деривативні інструменти з варіанта передбачають конвертацію у прості облігації з фіксованою дохідністю у 2027 році, номінальна вартість яких залежатиме від показників податкових надходжень України та досягнення показників зростання ВВП згідно з базовим прогнозом МВФ.
  • Обидва варіанти у пропозиції реструктуризації боргу України передбачають номінальне зниження боргу від 25% до 60% залежно від темпів відновлення країни протягом періоду дії програми МВФ, йдеться у пресрелізі.
  • Протягом наступних тижнів уряд України планує провести консультації з власниками єврооблігацій за межами Комітету власників, щоб зібрати відгуки від ширшої спільноти інвесторів щодо структури угоди та інструментів. Мінфін очікує, що досягнення домовленості з інвесторами відбудеться до 1 серпня.

Контекст

Україна в серпні 2022 року домовилася про відстрочку на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випусками суверенних єврооблігацій загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та €2,25 млрд, а також перегляду умов щодо ВВП-варантів.

У строк до липня 2024 року підлягали погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму понад $3 млрд: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн і 1 лютого 2024 року – на $750 млн.

Виплати відсотків за ними та ще 10 випусків єврооблігацій у наступні 24 місяці склали б за поточними ставками близько $3 млрд.

У вересні 2022 року Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. 

Уряд України з кінця 2023 року обговорює з великими інвесторами плани реструктуризації та можливість залучення нового фінансування. 

Переговори між Україною та групою власників облігацій розпочалися два тижні тому, коли приватні кредитори підписали угоди про нерозголошення конфіденційної непублічної інформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні