Категорія
Новини
Дата

Міжнародні кредитори погодились відстрочити виплати України за євробондами

Група міжнародних кредиторів погодилась відстрочити виплати Україною зовнішньої заборгованості – з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го, з можливістю пролонгації ще на рік. Про це йдеться у спільній заяві Групи кредиторів України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На сайті Мінфіну Німеччини 20 липня опубліковано заяву Групи міжнародних кредиторів, в якій йдеться про згоду перенести виплати Україною зовнішньої заборгованості з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го, з можливістю пролонгації на рік.
  • Кредитори підтримали «прохання України про згоду на відстрочення обслуговування боргу перед власниками облігацій з 1 серпня 2022 року та продовження терміну погашення платежів». 
  • Члени Групи кредиторів також закликали власників облігацій та офіційних двосторонніх кредиторів погодитися на прохання України про відстрочення платежів.
  • Крім того, кредитори закликають власників ВВП-варантів взяти до уваги запити України щодо їх коригування.
  • «У світлі цього ми, як офіційні двосторонні кредитори України, маємо намір забезпечити скоординоване призупинення обслуговування боргу, який Україна має сплатити, з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю відстрочки ще на рік за нашими вимогами та відповідно до національних законів країн-кредиторів», – йдеться в заяві.

Контекст

Напередодні Кабмін доручив Мінфіну звернутись до власників єврооблігацій України та провести переговори про відстрочку платежів за зовнішнім боргом на 24 місяці. Загальна сума облігацій – $17 млрд. Відсотки будуть нараховувати і надалі, за можливості уряд може зупинити відстрочку та здійснити виплати.

Нещодавно «Нафтогаз» звернувся до власників єврооблігацій із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки. НАК намагається виконати доручення уряду і накопичити до опалювального сезону 19 млрд куб. м газу та знайти для цього близько $8 млрд, заявляв голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

12 липня на тлі цієї новини майже всі єврооблігації України впали в ціні нижче 20 центів за долар, а 13 липня досягли мінімуму на рівні 17-18 центів, зазначали аналітики ICU. Інвестори очікували, що Київ ініціює офіційні перемовини про реструктуризацію єврооблігацій, щоб зберегти валютну ліквідність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні