Категорія
Новини
Дата

Україна отримає €500 млн нової бюджетної підтримки від ЄС

Європейська комісія у понеділок підпише з Україною нову програму бюджетної підтримки на суму €500 млн. Про це повідомив представник Єврокомісії Ерік Мамер у Брюсселі, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На полях Ради Єврокомісія підписує чотири секторальні угоди з Україною. Зокрема щодо програми бюджетної підтримки на €500 млн. За словами Мамера, це частина обіцянки, анонсованої президентом ЄК у рамках кампанії з підтримки для України у квітні і на конференції високого рівня, яка відбулася у травні у Варшаві. 
  • Нове фінансування дасть змогу гарантувати проживання та освіту для внутрішньо переміщених осіб, а також підтримуватиме аграрний сектор, сказав Мамер.
  • Крім того, Єврокомісія підпише низку інших угод. Серед них – про участь України у програмі ЄС «Цифрова Європа», інша угода дасть змогу Україні брати участь у податковій програмі.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще €5 млрд Україна очікує отримати до кінця вересня.

Український уряд розраховує отримати нову програму макрофінансової допомоги від ЄС, сказав 5 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. За його словами, дефіцит бюджету у 2023 році може зменшитися, але допомога союзників залишиться вкрай важливим джерелом фінансування цього дефіциту. «Тому нам важливо домовитися про нову програму макрофіну з ЄС на наступний рік», – додав Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні