Категорія
Новини
Дата

Україна скоротила в рази експорт металу, кукурудзи та олії. Які позиції зазнали найбільших втрат через війну

1 хв читання

Україна в березні скоротила експорт плоского прокату в 10 разів, кукурудзи, пшениці та соняшникової олії – в чотири, порівняно з лютим. Загалом експорт товарів скоротився вдвічі, імпорт – більш, ніж втричі, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Ключові факти

  • В березні Україна експортувала 5,97 млн т продукції на $2,7 млрд. Тоді як у лютому – 13,1 млн т вартістю $5,3 млрд. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.
  • Експорт плоского прокату впав майже в 10 разів – з 437 000 т у лютому до 47 000 т у березні. За низкою позицій металургії експорт не здійснювався взагалі через руйнування металургійних об’єктів та зупинку виробництва.
  • У березні Україна експортувала 1,1 млн т кукурудзи, 309 000 т пшениці, 118 000 т соняшникової олії, 40 000 т соєвих бобів. Це в чотири рази менше, ніж в лютому.
  • Через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн т товарів на $5,9 млрд, то в березні – 1,6 млн т вартістю $1,8 млрд. Найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.
  • Водночас за багатьма позиціями товарів з глибокою переробкою обсяг експорту залишився на рівні минулого місяця й навіть збільшився. Наприклад, кабельна продукція, експорт якої склав $111 млн ($130 млн в лютому) або листи облицювальні з дерева – $32 млн проти $26 млн у лютому.

Контекст

Для України головним шляхом експорту товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані окупантами. Наразі є три експортні напрямки: залізниця, річкові порти через Дунай та автомобільні перевезення. Зокрема, соняшникову олію Україна експортує малими партіями наземними маршрутами, а також через дунайські порти Ізмаїл та Рені.

Раніше в УЗ заявили, що збільшать пропускну спроможність прикордонних переходів з ЄС щонайменше вдвічі. На польському напрямку відновили роботи з електрифікації додаткових залізничних шляхів, які планують закінчити до червня цього року.

Агропродукція посідає перше місце в українському експорті. За 2021 рік було експортовано соняшникової олії та зерна на $18,6 млрд. Чорні метали посідають друге місце – $14 млрд. Серед статей експорту є кабелі. У минулому році виторг від їх експорту сягав $1,6 млрд.

Логістичні потужності для експорту української аграрної продукції через російську агресію зменшилися у 10 разів, що призводить до недоотримання до $1,5 млрд експортного виторгу за місяць, свідчать дані Мінагрополітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні