Категорія
Новини
Дата

Україна скоротила в рази експорт металу, кукурудзи та олії. Які позиції зазнали найбільших втрат через війну

Україна в березні скоротила експорт плоского прокату в 10 разів, кукурудзи, пшениці та соняшникової олії – в чотири, порівняно з лютим. Загалом експорт товарів скоротився вдвічі, імпорт – більш, ніж втричі, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В березні Україна експортувала 5,97 млн т продукції на $2,7 млрд. Тоді як у лютому – 13,1 млн т вартістю $5,3 млрд. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.
  • Експорт плоского прокату впав майже в 10 разів – з 437 000 т у лютому до 47 000 т у березні. За низкою позицій металургії експорт не здійснювався взагалі через руйнування металургійних об’єктів та зупинку виробництва.
  • У березні Україна експортувала 1,1 млн т кукурудзи, 309 000 т пшениці, 118 000 т соняшникової олії, 40 000 т соєвих бобів. Це в чотири рази менше, ніж в лютому.
  • Через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн т товарів на $5,9 млрд, то в березні – 1,6 млн т вартістю $1,8 млрд. Найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.
  • Водночас за багатьма позиціями товарів з глибокою переробкою обсяг експорту залишився на рівні минулого місяця й навіть збільшився. Наприклад, кабельна продукція, експорт якої склав $111 млн ($130 млн в лютому) або листи облицювальні з дерева – $32 млн проти $26 млн у лютому.

Контекст

Для України головним шляхом експорту товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані окупантами. Наразі є три експортні напрямки: залізниця, річкові порти через Дунай та автомобільні перевезення. Зокрема, соняшникову олію Україна експортує малими партіями наземними маршрутами, а також через дунайські порти Ізмаїл та Рені.

Раніше в УЗ заявили, що збільшать пропускну спроможність прикордонних переходів з ЄС щонайменше вдвічі. На польському напрямку відновили роботи з електрифікації додаткових залізничних шляхів, які планують закінчити до червня цього року.

Агропродукція посідає перше місце в українському експорті. За 2021 рік було експортовано соняшникової олії та зерна на $18,6 млрд. Чорні метали посідають друге місце – $14 млрд. Серед статей експорту є кабелі. У минулому році виторг від їх експорту сягав $1,6 млрд.

Логістичні потужності для експорту української аграрної продукції через російську агресію зменшилися у 10 разів, що призводить до недоотримання до $1,5 млрд експортного виторгу за місяць, свідчать дані Мінагрополітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні