Категорія
Новини
Дата

Україна відновила експорт свинини та яловичини. Транзит дозволено тільки через порти Румунії

1 хв читання

Україна та Європейський Союз домовилися про транзит української мʼясної продукції за допомогою паромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісакча – Орлівка. Через російську агресію Україна втратила традиційні шляхи експорту своєї продукції морським транспортом.

Ключові факти

  • Після перемовин з Європейською комісією та країнами – членами ЄС Україна узгодила транзит м’яса свинини та яловичини, а також та м’ясних продуктів і композитних продуктів з цих видів м’яса.
  • Оскільки Україна не авторизована на експорт цих видів товарів до ЄС в частині аудиту щодо здоров’я тварин, як виняток на час військового стану і деблокади українських портів дозволено транзит виключно через порти Румунії.

Контекст

Майже 70 суден заблоковані в морських портах України, шість суден під іноземним прапором заблоковані в Маріупольському морському порту. Україна не контролює чотири порти: Маріупольський, Бердянський, Скадовський та Херсонський. Ці порти сумарно забезпечували 7,5% усієї перевалки.

Маріупольський морський торговельний порт до 2014 року входив до трійки найбільших – перевалював близько 15 млн т вантажів на рік. Після початку війни на Донбасі в 2014-му показники порту впали втричі. До повномасштабної війни порт підійшов з обігом близько 7 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні