Категорія
Новини
Дата

Україна вивела з ладу понад 10% російських нафтопереробних потужностей – високопосадовець НАТО

Удари українських дронів по нафтопереробній інфраструктурі Росії мали відчутний вплив на її паливний ринок і накладають додаткові фінансові витрати. Удари, ймовірно, вивели з ладу понад 10% російських нафтопереробних потужностей. Про це розповів журналістам на умовах анонімності заявив посадовець Північноатлантичного альянсу (НАТО), пише Європейська правда.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У березні Росія помітно збільшила імпорт бензину з Білорусі та запровадила шестимісячну заборону на його експорт, щоб стабілізувати внутрішні ціни, зазначив співрозмовник. Також, за його словами, Москва не виключає збільшення експорту сирої нафти, оскільки не може переробляти її в достатніх кількостях.
  • «Удари, ймовірно, вивели з ладу понад 10% російських нафтопереробних потужностей, а можливо, й понад 15%. І, залежно від масштабу пошкоджень, ремонт може зайняти значний час і вимагати значних витрат», – додав посадовець НАТО.
  • Деякі удари українських безпілотників здійснювались на відстані понад 1000 кілометрів, що підкреслює масштаб атак, зазначив він.
  • «Гадаю, що у майбутньому все менше й менше таких обʼєктів російської енергетичної інфраструктури будуть захищені від потенційних ударів, а на російську економіку в цій сфері чинитиметься все більший і більший вплив», – підсумував співрозмовник.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше Reuters.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

Росія зафіксувала стрімке падіння виробництва бензину після серії атак українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ «Роснефти» та «Лукойла».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні