Категорія
Новини
Дата

Удари по російських НПЗ. Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

У Росії зафіксоване стрімке падіння виробництва бензину після серії атак українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ «Роснефти» та «Лукойлу». Про це пише The Moscow Times із посиланням на дані Росстату.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Випуск автомобільного бензину в Росії за тиждень, що завершився 24 березня, впав на 7,4% – до 754 600 т, повідомив Росстат 28 березня.
  • За попередній тиждень в РФ було вироблено 815 300 т бензину, за тиждень з 4 по 10 березня – 838 900 т. 
  • У підсумку, за три тижні економіка країни-агресора втратила 10,1% виробництва бензину. Випуск дизельного пального за той же період впав на 3,9% – до 1,648 млн т.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло раніше Reuters із посиланням на власні розрахунки.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі.

Минулого тижня FT із посиланням на трьох співрозмовників повідомила, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк спростував цю інформацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні