Категорія
Війна
Дата

Чотири НПЗ за три дні. Які наслідки другої у 2024-му хвилі атак на російську нафтопереробку – карта влучань

Україна продовжує бити по російській нафтовій промисловості. /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Україна продовжує бити по російській нафтовій промисловості. Фото Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Україна продовжує бити по російській нафтовій промисловості. З 12 по 15 березня пошкоджено чотири великі нафтопереробні заводи РФ. Один із них – за 800 км від українського кордону. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим

«Де ж він є?!» – питає схвильований голос на опублікованому 15 березня відео влучання у російський НПЗ. Через секунду кадр засліплює спалах – невідомий дрон влучив у ціль.

У ніч із 14 на 15 березня три з чотирьох випущених дронів влучили у НПЗ у Калузькій області. Це четверта успішна атака на російські нафтопереробні заводи з 12 березня.

Першим був підбитий «ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез», який знаходиться за 800 км від українського кордону. 13 березня – дрони влучили у НПЗ в Ростовській та Рязанській областях. На ці заводи припадає понад 12% потужностей російської нафтопереробки, за розрахунками Bloomberg.

Також 13 березня дрони атакували завод «Кінеф», проте підтверджень влучання немає. Цей завод, розташований на березі Балтійського моря, виробляє пальне на експорт і є одним із пріоритетних для українських спецслужб, пише Bloomberg із посиланням на джерела в українському уряді.

«Кінеф» здатний переробляти 20 млн т пального на рік і є другим за потужністю в РФ. Будь-який значний збій на цьому заводі матиме негативні наслідки для світового ринку дизельного пального, прогнозує видання. З нафтопродуктів РФ найбільше експортує дизель – у 2022 році 35 млн т проти 4,8 млн т бензину, пише Reuters.

Чотири НПЗ за три дні. Які наслідки другої у 2024-му хвилі атак на російську нафтопереробку – карта влучань /Фото 1

Удари по НПЗ Росії у січні–березні 2024-го

Атаки 12–15 березня – це друга хвиля масованих ударів по російській нафтовій промисловості у 2024-му. Перша відбулася в другій половині січня, коли було поцілено великі російські НПЗ, а також Усть-Лузький завод із переробки газового конденсату. 

Росії знадобився місяць, щоб відновити обсяги виробництва до рівня грудня – останнього місяця без атак, за даними Bloomberg.

Наслідок останньої атаки – ціни на бензин А-95 сягнули рекордних значень за останні пів року. Зростання відбувається попри те, що з 1 березня експорт бензину з РФ заборонений. З 12 березня гуртові ціни зросли на 7%, за даними Консалтингової компанії «А-95».

Виведення з ладу російських НПЗ відбувається напередодні весіннього зростання попиту на паливо. «Ми планомірно реалізуємо стратегію зниження економічного потенціалу Росії», – пояснює мету атак співрозмовник Reuters в СБУ. «Такі інциденти продовжуватимуться, – говорив раніше Forbes Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки Міноборони. – Це наслідок російської агресії проти України».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні